"Privatizarea complexurilor energetice in forma actuala va avea acelasi rezultat ca si privatizarea Petrom, pentru ca odata cu vanzarea termocentralelor Turceni, Rovinari, Isalnita si Craiova se vand si exploatarile miniere care le deservesc.
"Privatizarea complexurilor energetice in forma actuala va avea acelasi rezultat ca si privatizarea Petrom, pentru ca odata cu vanzarea termocentralelor Turceni, Rovinari, Isalnita si Craiova se vand si exploatarile miniere care le deservesc.
Adica se vand si zacamintele de carbune, asa cum l-a privatizarea Petrom s-au vandut si zacamintele de petrol si gaze cu consecintele pe care le cunoaste toata lumea", ne-au declarat surse din cadrul Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR CME). De altfel, membrii CNR CME au elaborat un "Document de pozitie" referitor la proiectul de strategie energetica a Romaniei 2007-2020, lansat de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) in dezbatere publica. "In primul rand, fiind vorba de o strategie pe termen suficient de lung, pana in 2020, nu ar trebui sa ne grabim cu aprobarea acesteia. Trebuie finalizate studii, proiecte, programe aflate acum in curs de realizare la diferite companii din domeniul energetic si apoi stabilita strategia pe baza acestora", a declarat presedintele CNR CME Iulian Iancu, deputat PSD. El a mai spus ca ar trebui modificata si legislatia in domeniu, inclusiv cea fiscala, pentru atragerea investitiilor in domeniul energiei regenerabile, precum si prin infiintarea, la fel ca in Uniunea Europeana, a unei Autoritati Nationale pentru Siguranta Energetica, dar si a unui Minister al Energiei si Resurselor. Pe de alta parte, Documentul de Pozitie al Comitetului este de acord cu formula de restructurare a sectorului, care apare si in strategie, prin care apar patru companii mari de productie, cu costuri de productie similare. "Unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, precum si Portile de Fier ar trebui sa ramana in proprietatea statului. Restul producatorilor ar trebui reuniti in trei companii care sa includa complexele energetice, hidrocentralele si termocentrale, iar aceste entitati ar trebui privatizate pe bursa, prin vanzarea unor pachete de actiuni. Astfel, s-ar asigura transparenta procesului de privatizare, s-ar stabili pretul real, de piata, si s-ar elimina suspiciunea de coruptie. In plus, prin aceasta reorganizare dispare Hidroelectrica si, in consecinta, nu vor mai exista nici acele contracte ale "baietilor destepti", iar energia ar putea fi vanduta in mod corect si transparent", a mai spus Iulian Iancu.
Pe de alta parte, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca "deja suntem cu 10 ani in intarziere cu strategia energetica. Am intrat in UE, avem obiective clare, liberalizam piata 100%, nu ne permitem sa nu avem o corespondenta nationala a strategiei europene". In ceea ce priveste listarea la bursa a entitatilor care urmeaza sa apara in urma reorganizarii sectorului de productie a energiei electrice, Varujan Vosganian a declarat ca o astfel de privatizare s-a facut la Transelectrica. "Totusi, nu ne putem permite ca intr-un domeniu atat de sensibil, cum este cel al productiei, sa nu avem un partener. Orice decizie trebuie sa se ia prin convocarea Adunarii Generale a Actionarilor, iar la bursa numarul actionarilor este foarte mare. Pe de alta parte, printr-un contract de privatizare pot fi impuse si anumite clauze, sociale sau de investitii, ceea ce nu se poate impune pe piata de capital", a mai spus ministrul Economiei.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.