Scenariul propus de analisti este destul de simplu. In urma unor "negocieri secrete", instrumentate de combinatorul Viorel Hrebenciuc, PSD va sustine motiunea de cenzura ce va fi introdusa de PD impotriva Guvernului Tariceanu. Cu un guvern PNL demis de Parlament, noul executiv va fi format dintre membrii PD, PSD, PLD, eventual, dar neimportant, cu UDMR - daca si aceasta formatiune politica va sustine motiunea - ceea ce ne-ar duce cu gandul la un nou FSN... Analistii merg mai departe si prevad ca aceasta alianta ar fi singura posibila pentru a scoate tara din criza si a intruni acceptul majoritatii electoratului si la alegerile parlamentare din 2008. Pe langa informatii de culise, aceiasi comentatori politici aduc drept argumente situatia din sondajele de opinie, in care PNL si PSD au scazut dramatic dupa referendumul din 19 mai, iar PSD, care are un potential de 148 de parlamentari de oferit la negocieri, simte ca numai cu o reorientare a vectorului sau politic poate sa urce din nou pe valul simpatiei. PD, cu 74 de parlamentari - dar cu 50% in increderea electoratului -, la care se adauga cei 24 ai anexei PLD, n-are incotro decat sa accepte o eventuala asociere cu partidul lui Mircea Geoana, daca doreste ca motiunea sa treaca si sa nu ramana doar o sperietoare de partide. Cele trei partide mentionate ar avea, astfel, 246 de voturi pentru motiune, cu 11 mai mult decat cele necesare majoritatii. La care se mai pot adauga independenti, reprezentanti ai minoritatilor etc. Fireste, UDMR, ca partid ce si-a facut intotdeauna o politica din a se asocia cu cel mai puternic, ar putea trece in aceasta tabara simtind noua oportunitate.
Pentru Palatul Cotroceni, din laboratoarele caruia s-a orchestrat motiunea, o astfel de alianta pare a fi benefica intr-o prima etapa, atata vreme cat Traian Basescu, prin presiunile exercitate in PSD de grupurile de influenta, in special cele de la Cluj si Bacau, il va putea dirija in mod direct pe Mircea Geoana. Totul depinde, insa, de negocieri, de ministerele care pot fi oferite PSD si de cat de importante vor fi acestea pentru ochii si buzunarele liderilor din soseaua Kiseleff. Sa nu-l neglijam pe Ion Iliescu din aceasta schema... Cat despre Adrian Nastase si sfera lui de influenta, fostul prim-ministru, ca o coincidenta, tocmai ce a fost trimis in judecata in dosarul "Matusa Tamara". Un avertisment pentru toti liderii PSD. La o prima vedere ar parea ca scenariul ar reprezenta o lovitura mortala data PNL, dar si PC. Basescu ar accepta o astfel de alianta toxica fie si numai pentru ca sa se poata razbuna pe Tariceanu si Voiculescu.
In ceea ce ma priveste, cred ca daca PD s-ar alia cu PSD atat la motiunea de cenzura, cat si pentru un viitor Guvern, asta ar fi o nesperata sansa pentru PNL de a creste in sondaje si de a-si reveni dupa chelfaneala pe care i-a administrat-o electoratul. E limpede pentru oricine ca intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, PD nu se va intelege cu PSD la guvernare. Cum nu s-a inteles cu PNL. La fel de clar este ca Basescu, ca manipulator al PD si PLD, nu va pierde nici o ocazie sa arunce greselile pe partenerii de guvernare, adica pe PSD. Toate acestea, precum si altele, vor eroda pozitiile PD si PSD la electorat. Evident, din acest clinci vor salta partidele de opozitie, care in acest caz ar fi PNL si PC. Asa ca, desi pare o solutie de compromis pentru o politica romaneasca buimaca, nici liderii PD, dar, in special, nici Basescu nu cred ca vor accepta o alianta cu PSD, in ciuda manevrelor lui Hrebenciuc si ale Grupului de la Cluj, pe filiera Rus-Boc. Asta, daca nu vor dori sa se sinucida din punct de vedere politic, caci ce partid ramane acum la guvernare va avea soarta PNT-CD.