Compania Pfizer a lansat un nou medicament pentru renuntarea la fumat, pe o piata virgina in Romania, dar aglomerata in lume.

Un nou medicament antifumat a fost lansat in Romania si, simultan, in Europa, joi, de Ziua Mondiala impotriva acestui viciu. Pastilele se numesc Champix si sint produse de compania Pfizer, cunoscuta printre altele pentru tratamentul Viagra. Medicamentele actioneaza prin diminuarea dorintei de a fuma si prin ameliorarea simptomelor generate de lipsa nicotinei din organism, sustin producatorii. Daca o persoana fumeaza o tigara in perioada tratamentului, medicamentul scade satisfactia data de fumat, a declarat Radu Vasilescu, director medical Pfizer. Schema de tratament dureaza 12 saptamini, doza zilnica insemnind doua pastile pe zi, avind un cost zilnic total de 11 lei.

Tratamentele antifumat se gasesc pe piata internationala sub aproape toate formele: gel de miini cu tutun Nicogel, guma de mestecat Nicorette, plasturi cu nicotina Nicoderm, pastile Commit sau sirop NicLit. Insa acestea se gasesc cu greu in farmaciile din Romania. "Majoritatea romanilor le cumpara din Ungaria, neavind interdictie la vama", explica Lavinia Davidescu, medic pneumolog la Spitalul Clinic de Pneumologie din Oradea.

Consilierii pentru renuntarea la fumat recomanda ca atunci cind cineva decide sa nu mai fumeze, sa consulte mai intii un specialist. Renuntarea la fumat se face folosind diverse strategii, in functie de particularitatile fiecaruia si de ceea ce i se potriveste. "In ultima vreme s-au infiintat centre de consiliere antifumat in majoritatea judetelor din tara. Pentru cei care doresc sa isi duca la bun sfirsit hotarirea de a se lasa de fumat este recomandabil sa apeleze la sfatul unui specialist", declara Lavinia Davidescu.

31% dintre romani declara ca fumeaza, potrivit Eurobarometrului Comisiei Europene din luna mai 2007. Fumatul omoara anual peste 33.000 de romani. Fiecare dintre cei care mor prematur in Romania din cauza bolilor asociate fumatului ar mai fi avut de trait in medie 21 de ani. Florin Mihaltan, presedintele Societatii impotriva Fumatului, a spus ca "16 ani de reclama intensa si fara oprelisti la tigari, avind ca tinte adolescentul de 16 ani si femeile, au dus la cresterea consumului de tutun in rindul acestora cu 11% in doar patru ani". Fumatul poate fi cauza si a altor boli decit cancerul pulmonar, precum afectiuni cardiace sau diabet.

Directiva la Bruxelles Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat joi la Bruxelles Directiva prin care Romania sustine interzicerea totala a fumatului in spatiile publice inchise incepind din 1 iulie 2008, cu o derogare de cinci ani pentru unitati precum baruri, cluburi si zone semirezidentiale, in care sa functioneze spatii pentru fumat, separate si ventilate.

Stiri si sfaturi despre fumat pe www.cotidianul.ro/select