Ghidul de calatorii Le Routard, distribuit in numeroase tari in limbile franceza, engleza, spaniola, italiana, poloneza si germana, descrie in 228 de pagini principalele caracteristici ale Romaniei, observate de redactorii publicatiei. Acesta recoman
Ghidul de calatorii Le Routard, distribuit in numeroase tari in limbile franceza, engleza, spaniola, italiana, poloneza si germana, descrie in 228 de pagini principalele caracteristici ale Romaniei, observate de redactorii publicatiei. Acesta recomanda turistilor europeni sa viziteze Romania cu o suma cuprinsa intre 10 si 40 de euro pe zi considerata acoperitoare, dar ii atentioneaza asupra problemelor cu care trebuie sa se descurce in timpul calatoriei, pornind de la timpul prea lung de asteptare la granita si numarul redus al punctelor de schimb al cecurilor de calatorie, pana la soferii de taxi care nu pornesc aparatul de taxat si pericolul de a fi inselati la casele de schimb valutar. "In ciuda recentelor amenajari realizate si a unei relative <<moralizari>> a cerberilor (vamesii - n.r.) romani, este posibil sa asteptati mult la punctele de frontiera, cu exceptia celor mai putin frecventate. Politistii si vamesii romani sunt in general foarte agreabili... si umani, ceea ce presupune si slabiciuni", relateaza Ghidul, citat de Mediafax. Gara de Nord din Bucuresti este amintita pentru hotii de buzunare care nu someaza si taximetristii-pirat, iar cainii vagabonzi sunt vazuti ca un argument care poate justifica numarul mic de ciclisti din oras. "Nu mancati zmeura culeasa si vanduta de copii pe strada, pentru ca acestia nu au tot timpul mainile curate, iar vasele sunt murdare. Hotelurile de una si doua stele sunt o loterie, fie surpriza, fie consternare: apa calda poate sa nu fie, iar curatenia si amabilitatea sunt departe de a fi virtuti universale. Fara a fi paranoici, fiti atenti la bagaje si la acte, mai ales in autobuze, tramvaie, trenuri si piete", li se spune turistilor europeni.
WC-urile din tren, de notorietate mondiala
Lor li se explica faptul ca escrocii se organizeaza pentru a le sustrage, cu ajutorul comerciantilor, sume mari de bani imediat dupa ce aterizeaza pe aeroport si pot fi acostati pe strazile Bucurestiului de "tipi cu ochelari negri" care sa prezinte o legitimatie de politie falsa si sa le ceara actele. Autorii ghidului atrag atentia ca, in cazul unui furt sau unui accident, turistul va pierde mult timp la sectia de politie si va trebui sa faca "mici cadouri" pentru a rezolva mai repede problema. "Trenurile romanesti nu sunt nici foarte curate (va veti aminti WC-urile!), nici foarte confortabile, destul de incete, dar isi respecta orarul si sunt ieftine. Desi laudate pentru viteza si comfort, trenurile InterCity au si puncte slabe - muzica bum-bum internationala pe care trebuie sa o suportati pe tot parcursul calatoriei. Biletul poate fi cumparat si in tren, cu tot cu plata unei amenzi care se face disparuta daca controlorul, numit <<nas>>, va propune pretul normal al biletului fara sa va elibereze bilet", sunt avertizati turistii. Ei sunt atentionati ca in mediul rural se mai practica sarutatul mainii si sfatuiti sa nu spele duminica, o zi de sarbatoare, daca sunt cazati in case particulare. Ei observa totodata ca numarul centrelor comerciale care vand produse traditionale de artizanat este scazut si reprezentat in principal de foste magazine de stat, care nu ofera decat "produse mediocre, standardizate", recomandandu-se ca astfel de articole sa fie cumparate doar de la Muzeul Taranului din Bucuresti, sau, mai bine, direct de la atelierele mestesugarilor.
"Mai aproape de paradis decat de canal"
Sunt amintite tuica, palinca din Transilvania, schnaps-ul de Sibiu, horinca din Maramures, afinata si visinata, vinul si berea romanesti, cu avertizarea ca productia podgoriilor romanesti este "de calitate inegala si mai degraba mediocra", iar sticlele de vin sunt fabricate in "rafinarii" care folosesc adesea produse chimice.
"Berea, de pe alta parte, este una dintre surprizele placute ale Romaniei. La halba, intr-o gradina de vara, preferati marcile romanesti celor straine", sunt sfatuiti turistii. O alta sugestie este facuta pentru apa minerala, "cu atat mai mult cu cat apa de la robinet nu este intotdeauna recomandata". Varza a la Cluj, sarmalele si mamaliga cu branza, mititeii, ciorba de burta, papanasii si parjoalele moldovenesti, zacusca si musacaua sunt specialitatile laudate. Turistilor li se explica faptul ca reputatia de tara poluata, cu orase respingatoare, raspandita prin intermediul unor reportaje, este nemeritata si ca Romania, in cea mai mare parte, este "mai aproape de paradis decat de canal", desi peisajul este afectat de "orase deprimante" precum Bacau, Suceava, Onesti sau Buzau si de "constructiile delirante ale bogatasilor". "Statiunea Neptun, betonata, dar agreabil cufundata in clorofila, este locul nomeclaturii, unde Ceausescu isi primea prietenii din intreaga lume. Amuzati-va cautand microfoane in camere, in sandwichuri si in tufe", li se sugereaza vizitatorilor. Mamaia este descrisa ca "marcata de gigantism", iar Vama Veche drept paradisul studentilor si al rockerilor fara bani, frecventata tot mai des "de noii imbogatiti ai Bucurestiului". "In stanga lacului sarat Techirghiol, pe drumul care uneste Eforie Nord de Techirghiol, se presupune ca se practica fangoterapia (baile de namol) tot timpul anului. Aparent e inchis, dar mici puradei va vor vinde namolul. Faceti ca si ceilalti turisti: puneti namol pe articulatii, lasati sa se usuce la soare si spalati-va in lac", sunt sfatuiti vizitatorii straini. Bucurestiul este vazut ca un oras cu o zona centrala afectata de masacrele urbane din perioada regimului comunist si cartiere periferice garnisite cu custi de beton, fiind recomandat pentru plimbari pe "stradute atipite", pentru Bulevardul Magheru - denumit Champs-Elysees-ul bucurestean - si pentru restaurantul Hanul lui Manuc, "adresa cea mai pitoreasca a orasului, nu si cea mai curata". "Intr-o capitala unica in Europa, plonjezi brusc de pe mari bulevarde in savuroase colturi de provincie, de pe o artera inghitita de masini intr-o straduta-oaza unde oamenii joaca carti. Treci fara introducere de la cosurile de gunoi la muzeele cele mai incantatoare, de la cladirile totalitare la mici biserici ascunse, de la tehno la concertele lautarilor, de la aronganta incredibila a noilor imbogatiti la disperarea pensionarilor care nu au bani sa traiasca de pe o zi pe alta", arata autorii ghidului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.