Ionut Iftimoaie a infruntat timp de opt ani Italia. A pornit ca un imigrant clandestin, care muncea pe santierele de constructii, si a ajuns campionul Italiei la kickboxing, insa tot Romania i-a ramas mai draga.

Avea 18 ani, o diploma de lacatus mecanic si un pasaport cand a luat drumul strainatatii. Moldoveanul dintr-un sat bacauan a facut autostopul ca sa ajunga in Austria, unde a stat o vreme. De acolo a plecat in Italia. Avea sa ajunga "Ivan il Terribile", regele ringului italian. Insa viata de imigrant clandestin in Italia a pornit-o ca salahor. Apoi a fost zugrav, detectiv particular, instructor de arte martiale, cascador, manechin, informatician multimedia. Meserii care, spune acum Ionut Iftimoaie, l-au invatat sa se formeze ca om. La inceput, toti banii pe care-i castiga se duceau pe gazda, mancare, echipament sportiv si antrenamente. Discriminat s-a simtit, dar nu pentru ca era roman, ci pentru ca pur si simplu era strain. Nu-i vorba ca numai bine nu se simtea cand auzea de boacanele pe care le faceau ceilalti compatrioti aflati in Italia. "De multe ori, munca impreuna cu alti romani «cu vechime» in Italia era mult mai grea decat intr-un grup de italieni. Invidia este o mare problema a romanului chiar si peste hotare", isi aminteste Iftimoaie.

CLANDESTIN. Intr-o zi, Ionut a aflat ca va fi tata de la iubita lui italianca. A fost cel mai dificil moment din viata de imigrant clandestin. Dar la scurt timp a venit si cea mai fericita clipa a acelei vieti - cea in care i s-a nascut fetita. "Atunci am realizat ca este un lucru extraordinar, pentru care merita sa lupti", spune Ionut Iftimoaie. In 1997 intra in primul meci oficial la amatori. Dupa 22 de meciuri consecutive castigate la amatori a venit si cel mai dureros pumn luat in Italia. I l-au dat... arbitrii, in primul sau meci organizat de Federatia italiana de box. "Am realizat ca nu era suficient sa fii mai bun decat adversarul tau si ca, daca esti strain, trebuie sa te lupti si cu arbitrii... Atunci am suferit prima «infrangere», care a durut mult in inima mea, ca multe lovituri nu prea incasam de la adversarul meu", isi aminteste Ionut.

GALERIE DE ROMANI. La meciuri avea mereu galerie romaneasca - vreo 50 de conationali care mergeau peste tot unde lupta si-l incurajau. Fanii italieni au avut insa privilegiul de a-l boteza. "Ivan il Terribile" a fost campionul lor pana cand si-au bagat coada dorul de tara si dragostea romanilor.Caldura cu care a fost primit in Romania la primul meci din Local Kombat pe care l-a disputat aici l-a facut pe campionul Italiei la kickboxing sa se intoarca acasa... "M-au facut sa ma simt extraordinar, si parca luptam si cu mai multa forta... In Romania am castigat mai putini bani, dar am mai multa bucurie sufleteasca, si asta face toti banii din lume", spune Iftimoaie. In cei opt ani pe care i-a trait in Italia nu si-a imaginat ca iubirea si-o va intalni tot acasa. Pe Maria Placinta, moldoveanca de-a lui, a cerut-o in casatorie la trei zile dupa ce a cunoscut-o. Si Maria i-a devenit sotie, spre fericirea mamei lui Ionut, care isi dorea tare mult sa aiba o nora "de-a noastra. Sa ma pot intelege cu ea".

Luptatorul din K1 spune ca i-ar fi greu sa-i sfatuiasca pe romani sa plece sa munceasca in strainatate. "Am vazut multe familii distruse, pentru ca mama sau tatal a plecat pentru o perioada prea lunga la munca in strainatate. Copiii care raman in tara cu bunicile sau cine mai stie cu cine nu cresc tocmai bine, si asta nu din vina bonelor. Eu sunt de acord cu cei care vor sa plece in alta parte a lumii impreuna cu familia, sa se integreze acolo si sa traiasca linistiti impreuna. Dar nu concep viata de familie la distanta!", spune Ionut Iftimoaie.

Daca ar fi trait in timpul gladiatorilor, ar fi luptat in arena? "Epoca in care traiesti nu schimba rostul vietii. Eu cred ca am un drum pe care trebuie sa-l parcurg. Dumnezeu a vrut ca acest drum sa fie in secolul al XXI-lea si sa fiu un gladiator modern!"

Singurul roman din K1Ionut Iftimoaie este singurul roman care a concurat in K1, competitia care ii reuneste pe cei mai buni luptatori din lume. La 29 de ani, are in palmares titlul de campion al Italiei la kickboxing, titlurile la K1 Bassano 2001, K1 Italy GP 2002 si K1 Bassano 2002. A luptat cu la fel de mult succes si in gale Local Kombat, dar a demonstrat la emisiunea "Dansez pentru tine" ca e la fel de priceput si la cha-cha. Pasiunea lui Iftimoaie pentru lupte a inceput pe cand avea 11 ani, inspirata din filmele cu arte martiale. In ring a luptat sub numele de Ivan Drago. A fost alintat "Rocky al Romaniei". Si nu degeaba. "Chiar am foarte multe din povestea lui Rocky... atat de multe, incat faptul ca am fost numit «Rocky al Romaniei» nu este gresit. Si inca nu am spus totul", ne-a asigurat Iftimoaie.