In cazul unui accident aviatic, a devenit de notorietate ca primul lucru dupa cautarea supravietuitorilor este incercarea de a recupera cutia neagra. O autentica banca de date care inregistreaza ultimele evenimente inaintea producerii catastrofei. Ex
In cazul unui accident aviatic, a devenit de notorietate ca primul lucru dupa cautarea supravietuitorilor este incercarea de a recupera cutia neagra. O autentica banca de date care inregistreaza ultimele evenimente inaintea producerii catastrofei. Extrapoland, putem spune ca la fel procedeaza analistii in cazul unor mari accidente politice. Cele mai recente exemple de acest fel fiind rezultatele suspendarii si referendumului lui Basescu, puse fata in fata. Identificarea cauzelor unui esec de proportii - cum este faptul ca partidele care s-au mobilizat la suspendare au fost incapabile sa-si convinga propriile electorate, in cazul demiterii - este cu certitudine o operatiune importanta. Vitala chiar. Dar, la fel ca in cazul cutiei negre in accidentele aviatice, analiza este facuta dupa consumarea evenimentului. Nu exista, oare, posibilitatea sa patrundem in cutiile negre ale partidelor politice, pentru a lua cunostinta de iminenta unor accidente ce pot fi catastrofale? Si, eventual, pentru a trage un semnal de alarma? Eu cred ca raspunsul e afirmativ.
Sa luam in calcul un scenariu intens vehiculat in aceste zile. Si alimentat din plin de insusi seful statului. Si anume, cel al sustinerii parlamentare a unei motiuni de cenzura, introdusa de Partidul Democrat impotriva Guvernului Tariceanu, urmata de retragerea sprijinului pentru actualul Executiv si de instaurarea unei noi administratii centrale, ca rezultat al unei aliante PD-PSD. Sper ca am definit cat se poate de exact ultima bomba politica lansata pe piata in aceste zile si intens intretinuta mediatic. Daca ar fi sa fie asa, ce se va intampla cu partidele politice initiatoare? Adica cu PD si PSD? PSD a fost demonizat de presedintele Traian Basescu, de reprezentantii Partidului Democrat, precum si de acea parte a societatii civile si presei care ii sustin, cum ca este un partid corupt, nereformat, alcatuit in general din fosti comunisti si securisti care ar merita lustratia. Chiar si aliatii de pana mai ieri, liberalii, au fost in mod sustinut acuzati ca intentioneaza sa faptuiasca sacrilegiul de a se alia cu PSD. Este adevarat ca politica nu prea are si o dimensiune morala, este adevarat ca politicienii, in frunte cu Traian Basescu, s-au dovedit in repetate randuri a nu prea avea cuvant, totusi intervalul de timp in care PD ar face o intorsatura de 180 de grade ar fi scandalos de scurt. Ceea ce i-ar putea soca pe romani. Sau chiar acel popor la care face apeluri patetice Basescu. In orice caz, ar starni nedumerire in electoratul PD antrenat sa se infrunte cu electoratul PSD. Intr-un alt plan, sa recunoastem ca este destul de ciudat ca un partid care se pretinde a face parte trup si suflet din dreapta europeana sa se alieze cu cea mai importanta formatiune socialista. La randul sau, PSD, al carui principal inamic este PD, este de presupus ca si-ar soca in mod serios propriul electorat, mergand acum langa pedisti la o noua guvernare.
Daca ma uit in cutia neagra a celor doua partide si iau drept buna sugestia lui Basescu, facuta in fata Parlamentului, de a tine cont de rezultatele alegerilor parlamentare din 2004, castigate de PSD, si de rezultatul referendumului, la capatul caruia cel mai bine plasat a aparut PD, atunci ar trebui sa prevad una din doua. Ori respectivele partide se vor alia si va avea loc o catastrofa printr-o sinucidere colectiva, ori avem de-a face cu o noua diversiune, pusa la cale de Basescu impreuna cu PD. Si bazata pe nemultumirea reala care domneste in PSD, legata de faptul ca liberalii, sustinuti la putere ca un guvern minoritar, sunt incapabili sa-i scoata din pozitiile de influenta pe miile de pedisti care s-au insinuat la comanda administratiei publice locale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.