In urma cu doi ani, la 14 febr 2005, a fost asasinat, in conditii misterioase, Rafik Bahaeddin Al-Hariri, prim-ministrul Libanului. Toate banuielile vizau serviciile secrete siriene, care aveau o socoteala veche de incheiat cu premierul libanez carui
In urma cu doi ani, la 14 febr 2005, a fost asasinat, in conditii misterioase, Rafik Bahaeddin Al-Hariri, prim-ministrul Libanului. Toate banuielile vizau serviciile secrete siriene, care aveau o socoteala veche de incheiat cu premierul libanez caruia nu i se ierta politica anti-siriana. Anchetarea cazului a fost obstructionata de pro-sirienii din Liban, cat ce priveste Siria ea nu a permis anchetatorilor sa se apropie de cei banuiti. Incercarea guvernului libanez de a aduce cazul in fata unui tribunal a esuat, ca urmare a manipulatiilor pro-sirianului Nabih Beri, presedintele Parlamentului libanez. Nu i-a ramas atunci alta cale lui Fouad Seniora decat sa ceara infiintarea unui Tribunal International. 10 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat pentru infiintarea Trbunalului International, cinci state s-au abtinut (Rusia, China, Africa de Sud, Indonezia si Qatar). Reticentele acestea nu i-au impiedicat pe initiatorii Tribunalului International de a plasa decizia in cadrul Articolului VII din Carta Natiunilor Unite, care se refera la pericolul de razboi si autorizeaza folosirea fortei militare in vederea aplicarii deciziilor luate. Tribunalul se va intruni in afara granitelor Libanului si completul de judecata va fi format in majoritate de magistrati din Italia, Olanda si Cipru. Dupa toate probabilitatile Tribunalul va incepe sa functioneze la 10 iunie 2007. Decizia Consiliului de Securitate a fost intampinata cu satisfactie in Liban. Saad Hariri, fiul presedintelui asasinat, care detine functia de sef al majoritatii parlamentare pro-guvernamentale, a declarat: ""Ora justitiei a sosit. Infiintarea "Tribunalului International Hariri" este o victorie a Libanului oprimat". Nabih Beri a declarat ca decizia Consiliului de Securitate nu tine seama de Constitutia Libanului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.