Presedintele Evo Morales arata ca limita de altitudine impusa de Sepp Blatter meciurilor de fotbal incalca drepturile omului.Presedintele Boliviei joaca fotbal
la orice altitudine Presedintii Argentinei, Uruguayului si cel al Venezuelei s-au alaturat protestului initiat de omologul lor bolivian, Evo Morales, fata de decizia FIFA de a interzice meciurile de fotbal la altitudini mai mari de 2.500 de metri. Mai mult, Bolivia, Ecuadorul si Columbia au anuntat ca ar putea boicota Copa America, Cupa care trebuie sa aiba loc in iunie, in Venezuela, in semn de protest fata de hotarirea FIFA. Pasionat de fotbal, Morales a jucat chiar citeva meciuri demonstrative pe strazile capitalei La Paz, alaturi de ministrii cabinetului sau, aratind ca, daca niste birocrati pot face fata efortului la mare altitudine, jucatorii profesionisti nu pot avea probleme de sanatate. „Aceasta decizie este impotriva dreptului legitim al cetatenilor de a juca fotbal si ignora principiul egalitatii si pe cel al universalitatii, inscrise in Declaratia Drepturilor Omului", a protestat Evo Morales, de la inaltimea capitalei La Paz, 3.600 de metri.

„Stiu ca vor fi proteste, in special in America de Sud, dar trebuie sa ne gindim la sanatatea jucatorilor si la corectitudinea competitiilor ce se desfasoara la aceste altitudini", a motivat decizia Sepp Blatter, presedintele FIFA. Echipe precum cea a Ecuadorului au fost acuzate ca au reusit calificari la turneele finale, profitind de altitudinea la care s-au desfasurat meciurile de pe teren propriu.

Ronaldinho si Riquelme nu au putut juca pentru Brazilia si respectiv Argentina in Ecuador sau in Bolivia din cauza ametelilor, iar brazilienilor de la Flamengo a trebuit sa li se administreze oxigen in timpul intilnirii din Copa Libertadores, cu Real Potosi, desfasurata in Anzii bolivieni, la 4.200 de metri altitudine.

Marile orase ale statelor andine (Chile, Ecuador, Peru, Bolivia, Columbia) se afla la altitudini ce depasesc limita impusa de forul fotbalistic mondial, ceea ce va impiedica desfasurarea meciurilor de calificare la turneul final al Cupei Mondiale. Capitala Ecuadorului si cea a Columbiei se afla la 2.800, respectiv 2.640 de metri altitudine.

Limita de altitudine impusa de FIFA nu aduce insa atingere capitalei Mexicului, situata la 2.200 de metri, si cu atit mai putin Braziliei si Argentinei, fapt pentru care oficialii bolivieni si membrii Federatiei Peruane de Fotbal si-au acuzat rivalii din aceste tari ca se afla in spatele deciziei FIFA.