Arhiepiscopia Bucurestilor a trimis autoritatilor locale din comuna Copaceni, judetul Ilfov, o adresa prin care cere date despre ridicarea, fara autorizatie de constructie, a unui lacas de cult. Totodata, Arhiepiscopia si-a exprimat nemultumirea fata
Arhiepiscopia Bucurestilor a trimis autoritatilor locale din comuna Copaceni, judetul Ilfov, o adresa prin care cere date despre ridicarea, fara autorizatie de constructie, a unui lacas de cult. Totodata, Arhiepiscopia si-a exprimat nemultumirea fata de construirea, fara acordul autoritatilor ecleziale, a unei biserici intr-o comuna din judetul Ilfov.
"Intrucat pentru edificarea de troite si biserici - lacasuri de cult pentru nevoile religioase ale crestinilor ortodocsi - singura autoritate bisericeasca abilitata sa faca demersuri la autoritatile publice este Arhiepiscopia Bucurestilor, prin Sectorul Economic-Tehnic, va rugam sa ne comunicati daca au fost identificate persoanele in cauza si ce masuri s-au luat in vederea sanctionarii acestora potrivit prevederilor legale referitoare la disciplina in constructii si in vederea demolarii constructiilor efectuate fara autorizatie de constructie", se arata in adresa trimisa de Arhiepiscopia Bucurestilor. Initiatorul proiectului este un fost preot ortodox, Ioan Preoteasa, care a infiintat o structura ce functioneaza in paralel cu Biserica Ortodoxa Romana si are legaturi stranse cu Moscova si fostele structuri KGB.
"A cazut deja
la invoiala"
Reporterii ZIUA au stat de vorba atat cu reprezentanti din Prefectura Ilfov cat si din Politie. Ambele institutii au precizat ca nu intra in atributiile lor desfasurarea unei anchete la fata locului intrucat nu dispun de baza legala necesara. Totodata, ni s-a precizat ca primarul Ion Radulescu, din localitatea Copaceni, a aplicat deja o amenda pentru constructia ilegala initiata de preotul Ioan Preoteasa. Primarul Ion Radulescu, a declarat, citat de Mediafax, ca Ioan Preoteasa s-a prezentat la Primaria din localitate, impreuna cu proprietarii terenului pe care ar urma sa fie construita manastirea, pentru a obtine actele necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare, in prezent documentele fiind "in lucru". Ion Radulescu a precizat ca a fost informat de localnici ca "in mijlocul campului se construieste ceva". Primarul s-a deplasat la fata locului, unde observat ca s-au inceput lucrarile pentru inaltarea unei troite, dar nu pe terenul care, potrivit documentelor depuse la Primarie, ar urma sa fie cumparat de asociatia condusa de Ioan Preoteasa, ci pe o parcela invecinata, apartinand unei femei, cu care fostul preot "a cazut deja la invoiala". In aceste conditii, autoritatile locale l-au somat pe constructor sa opreasca lucrarile. Totodata, a fost informat despre situatia creata si prefectul judetului Ilfov, Nicolae Jecu, precum si reprezentantii Inspectiei de Stat in Constructii, care urmeaza sa vina la fata locului pentru a evalua situatia. "Certificat de urbanism nu am dat si nici nu voi da, pentru ca terenul se afla in extravilan", a mentionat Ion Radulescu.
"Azil pentru batrani"
Preotul paroh din comuna Copaceni, Lica Lepadatu, a declarat, citat de Mediafax, ca un fost preot ortodox, Ioan Preoteasa, care se recomanda ca "mitropolitul Ioan al Valahilor de pretutindeni", presedinte al unei asociatii religioase numite "Biserica Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni", a inceput, fara autorizatie, construirea unui lacas de cult, despre care a spus ca va fi "o manastire cu un azil pentru batrani". Totodata, fostul preot a adus cativa "frati", despre care a spus ca sunt "preoti si calugari", pe care i-a "cazat" intr-un cort pe locul viitoarei manastiri. Ioan Preoteasa a explicat curiosilor din parohie ca structura din care face parte este "alta institutie, dar de aceeasi credinta", invitandu-i sa participe la evenimentele pe care le va promova in calitate de "mitropolit".
Protestul calugarilor de la Manastirea Neamt
Staretul Manastirii Neamt, Benedict Sauciuc, impreuna cu aproximativ 30 de calugari, a protestat, ieri, fata de nepunerea in posesie cu suprafata de aproape 5000 de hectare de padure. Staretul, alaturi de calugari, a blocat drumul de acces catre suprafetele de teren detinute de Directia Silvica. Calugarii au iesit in strada cu prapuri si toaca, nelasand sa treaca nici o masina care sa fi exploatat sau carat lemn din zona.
Staretul Manastirii Neamt, Benedict Sauciuc, a declarat, citat Rompres, ca poseda o hotarare judecatoreasca in baza careia trebuie sa primeasca 4478 de hectare de padure, preluate abuziv de regimul comunist. De asemenea, staretul Benedict a precizat ca Directia Silvica a ignorat decizia magistratilor si continua sa exploateze masa lemnoasa din parcelele cuvenite manastirii. "Nu lasam masinile mari sa treaca, pentru ca padurea este a noastra. Directia Silvica nu vrea sa respecte hota-rarea judecatoreasca si exploateaza in continuare padurea si de aceea protestam", a adaugat staretul Manastirii Neamt.
La masa negocierii
Silvicultorii spun insa ca, desi calugarii au o sentinta judecatoreasca de punere in posesie, aceasta nu prevede amplasamentul pentru care sa se faca retrocedarea. De asemenea, conducerea Directiei Silvice a declarat ca retrocedarea nu se poate face pe vechiul amplasament, intrucat acesta se afla pe teritoriul Parcului Natural Vanatori, iar legea nu permite retrocedarea terenurilor pe ariile protejate. "Noi vrem sa le retrocedam suprafata, insa legea nu ne permite aici, pe vechiul amplasament, si de aceea cautam un alt amplasament. Insa dumnealor nu au inteles si au comis acest abuz, blocand drumul de acces al masinilor noastre", a precizat, citat de Rompres, directorul tehnic al Directiei Silvice Neamt, Dumitru Gorghiu.
In prezent, litigiul dintre cele doua parti se afla in instanta, care a emis o ordonanta prezidentiala de deblocare a drumului, pana la solutionarea cauzei. Protestul calugarilor este vehement, iar incercarea unei masini a Directiei Silvice de a sparge barajul uman putea avea consecinte dramatice. Unul dintre calugari a tinut calea masinii care inainta si, pana la urma, a fost nevoit sa se urce pe capota camionului, pentru a nu fi lovit. Abia atunci au intervenit politistii si au cerut soferului camionului sa intoarca. Reprezentantii Directiei Silvice si cei ai Manastirii Neamt s-au retras la sediul Primariei Vanatori pentru a negocia modul in care poate fi detensionata situatia.
Sub umbrela ruseasca
Considerat "omul care vrea sa rupa Biserica Ortodoxa in doua", fostul preot Ioan Preoteasa si-a creat o structura bisericeasca si ierarhica paralela (cu mitropoliti, arhiepiscopi, episcopi, arhimandriti, clerici, monahi etc). Infiintata in anul 2004 si intitulata "Biserica Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni" (BCOTVP), structura paralela a lui Ioan Preoteasa si-a inceput activitatea in Republica Moldova si Ucraina, sub masca misionarismului ortodox roman, desfasurat in Basarabia si Bucovina. Initial, a fost folosita ca paravan pentru racolari si instructaje, asa-numita "Asociatie a Crestinilor Ortodocsi Traditionali Liberi", infiintata in 2003. Preoteasa sustine ca "biserica" sa "este in comuniune canonica cu Biserica Ortodoxa Autonoma a Romanilor din Cernauti" si ca "are continuitatea harului de la Patriarhul Tihon al Rusiei". Ziarul ZIUA a mai aratat ca, in Republica Moldova, biserica lui Preoteasa are legaturi stranse cu Academia de Militie din Chisinau, unde anumiti clerici si ierarhi ai BCOTVP figureaza cu titluri si cu activitate didactica remunerata de structurile unui stat vecin in care retelele religioase si civice ale fostului KGB sunt din ce in ce mai active.
In atentia CSAT
In ultimii trei ani, in aceasta structura paralela, fondata la Cernauti si la Chisinau, au fost racolati multi clerici
si ierarhi din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane. Acestia asteapta un moment prielnic ca sa iasa la lumina, in fata ortodocsilor romani, carora li se sugereaza sa accepte noua ierarhie construita de BCOTVP. Anul trecut, anumite mitropolii ale "valahilor de pretutindeni" functionau deja pe teritoriul Romaniei, mai precis la Arinii Dornei (in judetul Suceava), la Constanta, la Bucuresti, la Lugoj si la Gaesti (in judetul Dambovita) - fapt ce a intrat in atentia SRI si SIE, ale caror note informative au ajuns la Patriarhia BOR, la CSAT, dar si in zona presei.
Imoralitate si violenta
Ioan Preoteasa s-a nascut la 1 mai 1956, in comuna Adunatii Copaceni, judetul Giurgiu, a fost hirotonit la data de 8 iunie 1989, in parohia Saxoni (protoieria Giurgiu Nord), unde a activat pana la data de 1 noiembrie 1990, cand a parasit parohia, fara aprobarea episcopului locului, stabilindu-se in Statele Unite ale Americii. Potrivit Mediafax, fostul preot a fost casatorit cu Maria Neagu, din 1988, dar doi ani mai tarziu (24 martie 1990) a parasit-o plecand in SUA. Sotia l-a invinuit de imoralitate, violenta si comportament nefiresc (potrivit sesizarii 2549/14.03.1990). Ioan Preoteasa a mai avut probleme in tara, el fiind reclamat de Cornelia Hoban din Bucuresti ca este implicat in instrainarea unui aparat de sport, litigiul fiind stins dupa ce fostul preot a achitat obiectul.
Aspirant la functia de episcop
Dosarul personal al preotului mai arata ca acesta a intervenit pe langa personalitati din tara si din strainatate pentru a fi primit in clerul superior, el dorind sa ocupe functia de episcop. Ioan Preoteasa nu putea ocupa o functie in clerul superior, deoarece sentinta civila a despartirii de fosta sotie contrazice, legal, declaratiile acestuia potrivit carora ar fi preot celib (necasatorit). Astfel, din punct de vedere canonic, statutul sau de preot divortat nu ii da dreptul de a sluji sau de a promova in grade superioare. Totodata, Centrul Eparhial Bucuresti a facut cunoscut preotilor si reprezentantilor manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor cazul fostului preot Preoteasa, pentru a evita participarea la slujbe religioase cu acesta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.