Desenele animate create de Walt Disney promoveaza o imagine negativa a persoanelor in virsta.

Un studiu realizat de cercetatori ai Universitatii Brigham Young din SUA arata ca o minoritate semnificativa din categoria personajelor in virsta din desenele animate a fost portretizata drept proasta, rea, inutila sau rau intentionata, creind o proasta impresie in rindul copiilor. Cercetatorii au analizat 93 de personaje cu virsta peste 55 de ani, din 34 de filme ale lui Walt Disney, din ultimii 70 de ani.

Majoritatea personajelor in virsta, precum Maurice din „Frumoasa si Bestia", Rafiki din „Regele leu" sau Geppetto, tatal lui Pinocchio, au fost descrise ca fiind intelepte si dragute. Exista insa o parte a personajelor pentru copii - cum sint Vrajitoarea cea rea, Cruella de Vil din „101 dalmatieni" sau doi dintre piticii „Albei ca Zapada" (Morocanosul si Prostutul) - care-i influenteaza pe acestia in formarea unei imagini negative a virstinicilor.

Doua treimi dintre personajele in virsta, excluzind animalele din desene, precum Elefantelul Dumbo sau Pisicile aristocrate, sint barbati, 83% sint albi, 25% sint morocanosi, 12% rai sau sinistri, 8% neajutorati, 3% senili sau nebuni si 2% obiect de batjocura. Portretele batrinilor din povestile animate ale lui Disney ii arata fara dinti, cocosati si cu voci stridente, spun autorii studiului. Circa 15% dintre filme contin numai portrete negative ale batrinilor, iar 71% includ cel putin un astfel de personaj.

Studiul concluzioneaza: „De ce portretele persoanelor in virsta par mai rele atunci cind consumatorii sint copii ramine o intrebare fara raspuns. Este cert insa ca filmele lui Disney pot fi un prim model de inspiratie pentru cei mici, avind in vedere ca mass-media influenteaza perceptiile copiilor".

Nu este prima data cind personajele din desenele animate sint criticate, dar pina acum au fost condamnate ca sint stereotipuri in functie de gen si de rasa, nu de virsta. Feministele se pling de mult timp ca fetele tinere si dragute din filmele lui Disney sint niste casnice fericite, salvate de barbati. Madonna a declarat recent ca a inceput sa scrie carti de povesti pentru ca s-a saturat sa tot citeasca despre printese care asteptau sa fie salvate de Fat-Frumos.