Agricultorii considera 2007 anul cel mai dur din ultimii 17, avand in vedere conditiile meteorologice si lipsa oricarui sprijin financiar din partea statului, in conditiile in care Romania este membra UE de la inceputul anului, iar cele mai importante subventii se dau in conformitate cu politica agricola comun.
"Toate guvernele au facut politici agricole pompieristice, de moment", a declarat Adrian Raduleascu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, ieri, la Conferinta Nationala a Agricultorilor. "Se pare ca nu vom vedea nici un euro in acest an din cauza Ministerului Agriculturii, care nu a terminat la timp Planul National de Dezvoltare Rurala", a mai spus Radulescu. Principalele solicitari enuntate se refera la utilizarea culturilor de soia si porumb modificate genetic, reducerea accizelor pentru agricultura la20 euro/tona si realizarea unor parteneriate cu firme de asigurari.
Apa numai de ploaie
Fermierii si-au aratat nemultumirea fata de lipsa de reactie din partea ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, in ceea ce priveste aplicarea unor masuri viabile pentru combaterea secetei. Ei l-au parafrazat pe ministru, dand o tenta de ironie, atunci cand au amintit declaratia sefului de Agricultura: "singura solutie este sa ne rugam sa ploua". De altfel, masurile financiare de urgenta privind stimularea irigatiilor, promovate de minister, nu au avut efectul scontat, suprafata irigata necrescand semnificativ, potrivit declaratiilor lui Gheorghe Albu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Mai mult, chiar si premierul Tariceanu a observat aceasta lipsa de rezultate si a dat vina pe autoritatile locale care nu au reusit sa convinga agricultorii de avantajele irigatiilor.
Agricultura imobiliara
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) ar putea sprijini fermierii in obtinerea unor credite ipotecare pentru achizitia de terenuri agricole, in vederea consolidarii exploatatiilor, si pentru a proteja agricultorii de persoanele care cumpara terenuri in scop speculativ. "Italienii, de exemplu, cumpara terenuri aici cu capital de la bancile lor, ajutati de minister si ar trebui sa fie un exemplu pentru noi. Daca nu actionam repede, s-ar putea sa nu mai avem ce achizitiona pentru ca multe terenuri sunt cumparate in scop speculativ", a declarat, Gheorge Albu.
Pret minim la cereale
Producatorii agricoli ar putea stabili un pret minim de vanzare la grau, orz si rapita, pentru a limita pierderile rezultate din comercializarea produselor pentru sume mult sub costurile de productie, informeaza Mediafax. Presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei, a propus stabilirea unui pret minim de vanzare la orz (6.500 lei vechi), la grau (6.500-7.000 lei vechi) si rapita (8.500-9.000 lei vechi). O propunere alternativa la cea a stabilirii unui pret minim a fost solicitarea unei subventii de 2.000 lei vechi pentru fiecare kilogram de grau vandut.
Presedintele Federatiei Nationale a argumentat insa ca acest tip de subventie nu va putea fi acordata, intrucat bugetul Ministerului Agriculturii este limitat si va ajunge tarziu la agricultori.