Premiul Palme d'Or acordat lui Cristian Mungiu pentru filmul "4 luni, 3 saptamani, 2 zile" acompaniat de premiul "Un certain regard" pentru filmul "California dreamin" al regretatului Cristan Nemescu, reprezinta un moment de apogeu pentru cultura noastra. In calitate de ministru al culturii si cultelor salut aceste deosebite izbanzi. Sunt bucuros totodata, sa constat ca peliculele prezentate si participarea echipelor de autori la Cannes au beneficiat de sprijinul financiar al CNC-ului.
Din pacate, in asemenea momente faste, ziarul dumneavoastra a decis sa joace rolul de "trouble fite". In pofida precizarilor pe care le-am facut in nenumarate randuri, domnul Dan Cipariu continua cu o asiduitate demna de o cauza mai buna, campania calomnioasa la adresa mea. De aceasta data, subiectul este clasamentul proiectelor cinematografice selectate anul precedent. Sunt "gratulat" cu apelativul de "patron al mafiei din cinematografie" si mi se cere demisia, pentru vina de a fi numit juriul de specialitate pentru filmele de fictiune. Indirect, se insinueaza ideea ca optiunile comisiei ar fi fost influentate de mine.
Asertiunile gazetarului sunt rezultatul unei crase lipse de informare sau al ticalosiei pure. Potrivit legii, membrii juriului CNC sunt desemnati de asociatiile si uniunile din domeniu. Ministrul culturii nu face decat sa ia act de aceste propuneri si sa le valideze prin ordinul sau. Este o procedura formala, nimic mai mult. Ce argumente as fi avut eu sa ma opun optiunilor unor profesionisti desemnati de organizatiile de profil? O asemenea interventie nu ar fi fost perceputa, pe buna dreptate, ca un abuz?
Mentionez, iarasi, ca la concursul pentru acordarea de credite directe sunt prezentate numai proiecte cinematografice, cu alte cuvinte, comisia decidenta evalueaza potentialitati artistice si nu opere finalizate, concepte si nu realizari.
Mai mult decat atat, ca urmare a controverselor aparute in presa in legatura cu desfasurarea concursului din decembrie 2006, am decis inlocuirea reprezentantului MCC din CA al CNC si lichidarea relatiilor contractuale cu persoana respectiva, consiliera pe probleme de cinematografie la nivelul ministerului. in plus, urmare a unor consultari multiple cu toti cei interesati in materie, am solicitat CNC sa se revizuiasca metodologia de concurs pentru editiile viitoare, lucru deja realizat.
Este regretabil, domnule director, ca o publicatie de seriozitatea cotidianului Ziua da unda verde frustrarilor unui redactor si se vede pusa in situatia de a cauta vinovati la triumf. Se pare ca succesul este greu de gestionat pentru unii. Oricum, bun, rau, cum a fost, acest juriu pe care nu il laud, nici nu il condamn a facut pana la urma posibila prezenta la Cannes a peliculei lui Cristian Mungiu si a deschis calea obtinerii unui Palme d'or!
Cu aleasa consideratie,
Adrian IORGULESCU
Ministrul Culturii si Cultelor