Producatorii de vin din Romania au inteles ca este momentul sa punem in valoare soiurile autohtone, pentru a castiga teren pe o piata unde concurenta este acerba.

Mustoasa de Maderat, vin alb sec, se obtine din podgoriile din Transilvania
Producatorii de vin din Romania au inteles ca este momentul sa punem in valoare soiurile autohtone, pentru a castiga teren pe o piata unde concurenta este acerba.

Mustoasa de Maderat, vin alb sec, se obtine din podgoriile din Transilvania si din Crisana. Dupa ani intregi in care a lipsit de pe piata romaneasca, a fost readus iubitorilor de vin. Relansarea a fost facuta in compania specialistilor din domeniul viticulturii. Datoria de a prezenta soiul i-a revenit oenologului doctor Ion Pusca, cel care si-a dedicat o mare parte din cariera studiind soiurile autohtone.

avantaj. Pentru acesta este foarte important faptul ca se replanteaza soiuri romanesti, mai ales in contextul integrarii in Uniunea Europeana. "Trebuie sa iesim in fata cu vinurile noastre, din soiuri stramosesti, pentru a ne putea diferentia de ceilalti producatori de vin din lume", ne-a spus dr Pusca. Mustoasa de Maderat merita o atentie deosebita, mai ales ca este cultivat intr-una dintre cele mai vechi podgorii romanesti: Minis-Maderat.

Mustoasa de Maderat se caracterizeaza prin prospetime si fructuozitate. Atunci cand se degusta, lasa in gura o senzatie de racoare, care se aseamana, dupa spusele doctorului Ion Pusca, cu "aerul curat al unei dimineti de toamna romaneasca".

Un avantaj al acestui vin il reprezinta faptul ca nu este foarte alcoolic. Taria lui variaza intre 9,5Þ si 11Þ, dar poate ajunge uneori si la 12Þ. De aceea poate fi consumat la ocazii festive, alaturi de preparate pe baza de peste, fructe de mare, branzeturi proaspete moi, dar poate fi asociat cu succes si cu mancarurile din carne de pasare, in special cu cele preparate la gratar.

Vinul Mustoasa de Maderat poate fi folosit si pentru realizarea cupajelor pentru vinurile spumante de calitate sau pentru obtinerea distilatelor din vin.

 AUTOHTON
"Trebuie sa iesim in fata cu vinurile noastre, din soiuri stramosesti, pentru a ne putea diferentia de ceilalti producatori de vin din lume. Mustoasa de Maderat este un vin care impresioneaza prin prospetime si ar fi apreciat si in strainatate"
Dr ing. Ion Pusca, oenolog

ProductiaStrugurii, de o lungime de 15-18 cm, sunt puternic batuti, adica, la coacere, boabele sunt deformate din cauza desimii, avand o culoare verde-galbui, cu puncte dese ruginii. In general, Mustoasa de Maderat are o productie de struguri mijlocie, media fiind de 10.000 kg/ha, dar poate ajunge chiar pana la 15.000-20.000 kg. Culesul are loc la sfarsitul lunii septembrie sau in prima jumatate a lunii octombrie. In toamnele lungi si calduroase, strugurii pot acumula pana la 180-190 g/l zaharuri. Vinurile de o culoare alb-verzui se recomanda a fi consumate cand sunt tinere.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.