Ministerul Economiei si Finantelor a elaborat si lansat spre dezbatere publica un proiect de lege potrivit caruia firmele sau persoanele fizice care vand utilizatorilor finali anvelope noi, resapate sau uzate, destinate refolosirii, sunt obligate sa
Ministerul Economiei si Finantelor a elaborat si lansat spre dezbatere publica un proiect de lege potrivit caruia firmele sau persoanele fizice care vand utilizatorilor finali anvelope noi, resapate sau uzate, destinate refolosirii, sunt obligate sa recupereze de la cumparatori o cantitate similara de pneuri. Potrivit aceluiasi act normativ, vanzatorii sunt obligati sa le depoziteze si sa le predea celor care introduc cauciucurile pe piata. In cazul incalcarii acestor prevederi, firmele sau persoanele fizice vor primi amenzi cuprinse intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.
In ceea ce-i priveste pe cei care introduc pe piata anvelope noi, resapate sau pneuri uzate, destinate utilizarii, acestia trebuie sa colecteze 80% din cantitatea de anvelope introduse pe piata in anul 2006 si sa asigure reutilizarea, resaparea, valorificarea sau refolosirea produselor la consolidarea drumurilor, indiguiri sau realizarea unor garduri de siguranta pentru sosele sau autostrazi. Ponderea de 80% a fost stabilita de MEF tinandu-se cont de pierderile in greutate a anvelopelor, prin uzura, care ajung la pana 20%.
Aceste obligatii pot fi indeplinite fie direct, fie prin intermediul unor persoane fizice sau juridice autorizate de Directia de Reciclare a Materialelor din Ministerul Economiei si Finantelor.
De cealalta parte, si proprietarii de cauciucuri uzate vor fi obligati sa le predea, in caz contrar urmand sa plateasca amenzi cuprinse intre 200 de lei si 2.000 lei, pentru persoane fizice, si intre 10.000 de lei si 20.000 de lei, pentru persoane juridice.
Persoanele fizice sau juridice care colecteaza pneurile uzate trebuie sa le sorteze si sa le depoziteze separat, in doua categorii, respectiv cele destinate reutilizarii sau resaparii si cele care constituie deseuri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.