"Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde ma
"Masura de suspendare a Autorizatiei Integrate de Mediu este disproportionata si nejustificata fata de nerealizarea unui punct din programul de conformare. Rafinaria Arpechim are un program de conformare negociat cu Agentia de Mediu, care cuprinde masuri specifice, ce vor fi indeplinite pana in 2012, termen care reprezinta si sfarsitul perioadei de tranzitie negociat cu Uniunea Europeana. Investim consistent pentru a ne conforma cu normele de mediu. In ultimii doi ani, numai la Arpechim, nivelul investitiilor legate de mediu a depasit 60 milioane de euro", a declarat directorul de comunicare al Petrom, Dan Pazara.
Reamintim, autorizatia de mediu a Arpechim din Pitesti, una dintre cele doua rafinarii ale societatii Petrom, a fost suspendata incepand de luni, masura atragand dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pana la sase luni. Dupa acordarea autorizatiei integrate de mediu, in 2005, trebuiau realizate, la termen, o serie de masuri pentru reducerea impactului asupra mediului. "In urma cu 30 de zile, au primit o notificare in care se preciza ca doua dintre masurile preconizate nu s-au realizat, iar incepand de azi (n.r. - luni), autorizatia integrata de mediu a fost suspendata", a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Arges, Emilia Dumitrescu, transmite Rompres.
Impact asupra economiei romanesti
"Inchiderea rafinariei este o masura drastica, care are un impact negativ asupra economiei romanesti si, mai ales, asupra industriei petrochimice din Romania, care depinde de materia prima furnizata de Arpechim. Petrom va depune toate eforturile pentru a reduce impactul asupra furnizarii de carburanti si asupra clientilor", se mai arata in comunicatul Petrom. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti justifica decizia prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic. Petrom considera ca cea de-a doua masura este realizata integral, iar documentatia in acest sens a fost inaintata Agentiei, se mai arata in comunicat. Cat priveste prima masura, compania intentiona modificari mai ample decat cele din planul de conformare, ceea ce necesita extinderea termenului de conformare. Intrucat reprezentantii rafinariei au constant imposibilitatea indeplinirii la termen (31 decembrie 2006) a masurilor mentionate, au fost incepute o serie de discutii cu reprezentantii autoritatilor de mediu in vederea identificarii solutiilor optime, se arata in comunicatul Petrom.
Vosganian da asigurari
Arpechim nu va opri productia, desi i-a fost suspendata autorizatia de mediu, intrucat va realiza investitiile la care s-a angajat mai devreme decat momentul incetarii activitatii, data fiind procedura indelungata de inchidere a instalatiilor, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, informeaza Mediafax. "Am avut o intalnire cu conducerea Petrom, cu directorul general, Mariana Gheorghe, iar ei s-au angajat sa indeplineasca toate conditiile de mediu inainte de a se termina procedura de inchidere. Rafinaria va functiona, va livra atat combustibili, cat si materia prima necesara pentru Oltchim", a precizat Vosganian.
Pe de alta parte, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a declarat ca un termen definitiv pana la care combinatul va trebui inchis poate fi stabilit doar dupa o verificare a stocurilor Arpechim. El a insistat asupra necesitatii unor "discutii clare" cu reprezentantii combinatului din Pitesti sau cu proprietarul, compania Petrom, pentru a afla clar cat timp Arpechim va mai lucra pana va putea fi inchis in siguranta.
Petrom pierde 4,72% pe Bursa
Petrom a fost cel mai tranzactionat emitent in sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si a inchis in scadere cu 4,72%, pierderea venind dupa ce compania a anuntat demararea procedurile de inchidere temporara a rafinariei Arpechim. In piata Deal, unde partile negociaza direct, a fost perfectata o tranzactie cu doua milioane de titluri Petrom, in valoare de circa un milion de lei. "Este o informatie surprinzatoare si, firesc, prima tendinta a investitorilor, pe fond emotional, este de a vinde. Ramane de vazut, in functie de cum se va clarifica situatia, daca va conta in analiza fundamentala a companiei", a declarat directorul Departamentului Analiza al Vanguard, Cristian Tudorescu, transmite Mediafax.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.