Concursul de frumusete de anul acesta a stat sub semnul controverselor politice si ideologice.

Cistigatoarea de anul acesta a concursului care a avut loc in Mexico City nu a fost deloc printre favorite. Toate casele de pariuri le dadeau favorite pe reprezentantele Venezuelei, Braziliei si Greciei, insa cea care a primit coroana cu perle si diamante a fost Miss Japonia, Riyo Mori, o balerina in virsta de 20 de ani dintr-un orasel de linga muntele Fuji.

Desi Donald Trump, care organizeaza Miss Univers din 1996, a declarat ca show-ul de anul acesta a fost cel mai reusit din cite au existat, concursul de frumusete nu a fost lipsit de momente mai putin frumoase si chiar de scandaluri si proteste.

La categoria momente penibile ar intra cel in care Miss SUA, Rachel Smith, a alunecat in timpul probei rochiilor de seara si a cazut destul de inestetic, dar si cel in care insasi coroana de Miss, in valoare de 250.000 de dolari, si-a izbit perlele si diamantele de podea la ceremonia incoronarii cistigatoarei.

Dar nu aceste scene au agitat cu adevarat spiritele in jurul Miss Univers, ci temele cu substrat politic si ideologic. De exemplu, Miss SUA a fost huiduita de catre mexicani pentru ca ar fi avut o atitudine neprietenoasa la adresa emigrantilor ilegali. Un scandal s-a iscat si in legatura cu favorita locala, reprezentanta Mexicului, care a fost nevoita sa-si schimbe una dintre rochii, decorata cu imagini brutale ale rebelilor spinzurati sau impuscati in revoltele religioase din anii ’20. Miss Suedia, Isabel Lestapier Winqvist, s-a retras din competitie din cauza contestatiilor unor organizatii suedeze fata de acest concurs, potrivit carora in intrecerea Miss Univers femeia este considerata un simplu obiect si acest lucru nu face altceva decit sa-i degradeze conditia in societatea contemporana.

De altfel, aceasta idee a fost sustinuta si de mai multe proteste organizate pe strazile din Mexico City, in cadrul paradelor Miss Marijuana, Miss Sanatate Sexuala sau Miss Drepturile Omului. Unii protestatari au purtat vesminte albe stropite cu „singe", ca aluzie la omorurile sau abuzurile sexuale la adresa femeilor din Mexic.

Show-ul Miss Univers, care a avut loc luni noapte, a fost urmarit de aproximativ 10.000 de spectatori la fata locului si de 600 de milioane de telespectatori in intreaga lume.