Venitul minim lunar al unui jurist specializat in colectarea debitelor depaseste in prezent 1.400 de lei. Pentru urmatorii ani sint prognozate majorari substantiale.

Salariul minim al unui colector de debite incepator a crescut anul trecut cu aproape 500 de lei, pina la 1.458 de lei pe luna, releva un studiu al Urban si Asociatii. Compania de recuperare estimeaza ca, pina la finele anului 2010, un angajat din domeniu va cistiga cel putin 40.000 de lei anual, adica aproximativ 3.300 de lei in fiecare luna. In prezent, salariul minim pe economie se situeaza la aproximativ 400 de lei pe luna. Cresterea nivelului salarial este explicata prin lipsa acuta de personal calificat in domeniu. Studiul a fost realizat utilizind datele de la 25 de agentii de colectare debite si de la 1.000 de creditori.

Piata muncii in domeniul colectarii de datorii se deschide si persoanelor fara pregatire de specialitate. „Lipsa de personal a determinat crearea unor softuri specializate, avind instrumente extrem de prietenoase de utilizare astfel incit sa poata fi manevrate si de colectori de debite care nu au la baza studii economice sau juridice", spune studiul citat. Persoanele de sex feminin domina cert colectarea de debite. Din cei aproximativ 900 de anagjati si 8.000 de colaboratori care lucreaza in prezent in acest domeniu, mai mult de 70% sint femei. In cadrul agentiei Urban si Asociatii, cea mai mare companie de profil din Romania, aproximativ 600 de angajati din 800 sint femei.

Cu toate ca pare o meserie destul de bine platita, profesia de recuperator debite nu este, cel putin deocamdata, trecuta in nomenclatorul meseriilor. „In Romania, niste statistici oficiale sint extrem de greu de facut, intrucit aceasta meserie nici macar nu figureaza in nomenclatorul national de profesii, ce sa mai discutam despre licentierea colectorilor de debite!", spun cei de la Urban si Asociatii. In Romania existau in 2006 aproximativ 360 de companii de colectare a debitelor, din care circa 160 sint companii nou intrate in afacere in 2006. Cifra de afaceri a tuturor jucatorilor din industria romaneasca a colectarii debitelor s-a situat la un nivel de aproximativ 22 de milioane de euro, cu o crestere de 120% fata de anul 2005.

Conditii mai restrictive Pentru a deveni colector de debite trebuie sa ai in primul rind studii juridice finalizate cu rezultate deosebite, spun reprezentantii companiilor. Rezistenta la stres, deschiderea spre comunicare, abilitatile de negociere sint alte calitati pe care trebuie sa le ai pentru a deveni colector de debite. In ceea ce priveste calitatea de colaborator, aici sint o serie de factori care concorda la alegerea unui colaborator, cum ar fi experienta anterioara sau anumite specializari ale persoanei respective.

Cititi cele mai noi informatii din domeniul recuperarii de creante, pe www.cotidianul.ro/select