Producatorii „Big Brother" au creat un show in care o femeie bolnava in stadiu terminal il alege pe unul dintre cei trei pacienti cu probleme renale caruia sa-i doneze rinichii.

O femeie in virsta de 37 de ani, pe moarte, a acceptat sa participe la emisiunea „The Big Donorshow" ce va fi difuzata vineri, in Olanda, in timpul careia il va alege pe unul dintre cei trei „concurenti" cu probleme renale care-i va primii rinichii dupa ce ea va muri. Selectia va fi facuta in functie de trecutul pacientilor, de profilul si de conversatiile cu familiile si cu prietenii lor.

Emisiunea va dura 80 de minute, iar publicul va putea trimite mesaje text in care sa o sfatuiasca pe femeie pe cine sa aleaga.

Ideea a stirnit vii controverse in rindul politicienilor si al angajatilor din sectorul medical, care spun ca acest program n-ar trebui difuzat. Potrivit Sky News, producatorii sustin ca emisiunea va sublinia greutatea cu care un pacient isi gaseste un donator de rinichi. Sansele unui concurent de a primi rinichiul de care are nevoie sint de 33%, ceea ce inseamna mai mult decit ar avea daca ar astepta pe o lista, sustine directorul postului de televiziune BNN, Laurens Drillich. Purtatorul de cuvint al Fundatiei Olandeze pentru Transplant e de parere insa ca emisiunea este un „scandal". „Profita de oameni aflati in situatii disperate, totul in numele divertismentului", a declarat Reiner Hoffman.

Reprezentantii BNN spun ca vor sa scoata in evidenta obstacolele si greutatile de care se lovesc bolnavii de rinichi cind incearca sa gaseasca donatori, iar emisiunea este un tribut adus fondatorului postului tv, Bart de Graaff, care a murit, in urma cu cinci ani, dupa mai multe transplanturi de rinichi.