Buna functionare a institutiilor statului continua sa fie afectata de jocurile si interesele anumitor oameni politici. Razboaiele si rafuielile din sanul partidelor aflate la guvernare se resfrang direct asupra institutiilor statului si implicit a
Buna functionare a institutiilor statului continua sa fie afectata de jocurile si interesele anumitor oameni politici. Razboaiele si rafuielile din sanul partidelor aflate la guvernare se resfrang direct asupra institutiilor statului si implicit asupra oamenilor de rand. O asemenea situatie poate fi intalnita la Cluj. Acolo unde, de curand, cativa liberali au fost sacrificati in urma jocurilor din interiorul PNL. Fenomenul de la Cluj este unul extrem de interesant. Multe dintre institutiile teritoriale care functionau de ani buni in acest oras au fost mutate la Oradea. De asemenea, propunerile liberalilor clujeni pentru posturile din guvern sau structura partidului au fost rand pe rand respinse. Castigatoare au fost gruparea din Oradea, condusa de Catalin Micula si Cornel Popa, si cea de la Iasi, in fruntea careia se afla vicepresedintele PNL Relu Fenechiu.
Cotidianul ZIUA de Cluj a anuntat, in editia de ieri, ca Ioan Petran, inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii (ITC) Cluj, isi va pierde postul in urma unei decizii adoptate de Guvernul Romaniei. Cel care va avea de castigat de urma acestei hotarari va fi Inspectoratul de la Bihor. Concret, in urma deciziei Guvernului, centrul regional al Inspectoratului de Constructii va fi mutat la Oradea, urmand ca la Cluj sa existe un inspector teritorial adjunct care sa se ocupe doar de judet. Pana la reorganizarea decisa de curand, ITC Cluj avea arondate patru judete - Alba, Bistrita-Nasaud, Cluj si Maramures, in timp ce judetele Arad, Bihor, Salaj si Satu Mare erau arondate ITC Oradea.
Hotararea a fost luata in urma unui raport intocmit de inspectorul general de stat Dorina Isopescu. Aceasta sustine ca principalul motiv al deciziei de reorganizare teritoriala a avut la baza alinierea la normele comunitare. "Spatiul ITC Cluj este insuficient pentru o structura teritoriala. Pentru o astfel de structura este insuficient sa fie un inspector-sef si un economist, este nevoie de specialisti care sa controleze activitatea in constructii la marile investitii, de exemplu. Noile structuri teritoriale ale ISC trebuie sa corespunda pe structurile regiunilor de dezvoltare, acestea sunt prevederile UE. Atunci cand Clujul va avea spatiul necesar dezvoltarii unei activitati regionale in inspectia in constructii, nu vom avea nici o problema in a reda Clujului statutul de capitala pe acest domeniu", sustine Doina Isopescu, care a lasat sa se inteleaga ca activitatea ITC Cluj nu a fost una foarte buna.
Decizia este una insa extrem de ciudata daca ne gandim la faptul ca in Cluj se construieste extrem de mult, fiind a doua piata dupa cea din Capitala. Hotararea are insa o explicatie, asa cum vom vedea in continuare.
Argumentele lui Petran
Ioan Petran sustine ca decizia Guvernului este o mare nedreptate si ca "orice investitor in domeniul constructiilor urmareste aceasta piata (n.r. - din Cluj) si incepe sa-si puna semne de intrebare atunci cand observa schimbarea unui centru de putere, pentru ca, deocamdata, Clujul este perceput ca a doua capitala". Acesta considera si ca argumentele invocate de Dorina Isopescu nu sunte reale. "In imobilul de pe Calea Dorobantilor, unde functionam, avem un etaj intreg, deci nu se poate invoca lipsa spatiului. Iar despre calificative, chiar nu inteleg, din moment ce din opt inspectorate teritoriale, ITC Cluj se afla pe pozitia a doua, dupa Bucuresti, la principalul capitol: incasarile", a explicat Petran.
Operatiunea de "anihilare"
Actiunea de epurare a liberalilor clujeni din functii a inceput cu mult timp in urma.
Foto: ROMPRES Prima victima a fost unul dintre cele mai grele nume din Partidul National Liberal, Marius Nicoara (foto). Astfel, dupa cum se cunoaste, presedintele Consiliului Judetean Cluj a fost propus cu ceva timp in urma pentru functia de ministru al Finantelor sau ca secretar de stat in cadrul aceleiasi institutii. Propunerile nu s-au concretizat insa, Nicoara fiind refuzat. A urmat apoi o propunere venita din partea premierului Calin Popescu Tariceanu, lui Marius Nicoara fiindu-i oferita functia de ministru al Apararii. De aceasta data cel refuzat a fost chiar primul ministru.
Dupa acest episod, Marius Nicoara a suferit si o "infrangere" interna. Dupa cum se stie, presedintele Consiliului Judetean Cluj a candidat pentru un post de vicepresedinte al PNL pe regiunea nord-vest. A pierdut insa tocmai in favoarea lui Cornel Popa, unul dintre liderii gruparii de la Oradea.
Un alt mare perdant este Norica Nicolai, senator liberal clujean. Aceasta a fost propusa, cu ocazia formarii celui de-al doilea cabinet Tariceanu, pentru postul de ministru al Internelor, Justitiei sau Apararii. Variantele au cazut rand pe rand. Noricai Nicolai i s-a propus in schimb functia de ministru al Muncii, oferta pe care a refuzat-o. De asemenea, clujeanul Radu Munteanu, o somitate in invatamant, a fost propus pentru functia de ministru al Educatiei si Cercetarii. Si el a pierdut. Nu in ultimul rand, o alta propunere a liberalilor clujeni a vizat functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Varianta Horia Uioreanu, vicepresedinte al PNL Cluj, nu a fost insa acceptata.
Interesant este ca toate posturile vizate de liberalii clujeni au fost pierdute in detrimentul gruparii de la Iasi, condusa de Relu Fenechiu care si-a plasat oamenii de casa. Este vorba despre Cristian David la Interne, Tudor Chiuariu la Justitie sau Cristian Adomnitei la Educatie.
Alte cazuri similare
Ioan Petran nu este singurul liberal clujean care isi va pierde postul din administratie.
In aceeasi situatie se afla si secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Valentin Naumescu. Potrivit unor surse citate de ZIUA de Cluj, acesta ar putea ocupa un post in afara tarii, cel mai probabil ca ambasador, locul sau de la MAE urmand sa fie luat de seful cancelariei premierului, Mihnea Constantinescu.
Pe de alta parte, situatia de la Inspectoratul Teritorial de Constructii Cluj nu este singulara. Exista si alte institutii care, probabil deloc intamplator, au fost mutate de la Cluj la Oradea. Un asemenea caz este cel al Directiei Regionale Vamale Cluj. Si sediul acestei institutii a fost mutat de la Cluj la Oradea, in urma unei decizii luate de Guvern la data de 18 mai.
Alianta Oradea-Iasi
La prima vedere cazul prezentat mai sus nu pare a fi deloc unul care sa ridice semne de intrebare. Realitatea este insa cu totul alta.
Foto: ROMPRES Schimbarile din teritoriu sunt rezultatul unei lupte acerbe dintre gruparile existente in interiorul Partidului National Liberal. Iar pana in momentul de fata cei care au avut cel mai mult de pierdut au fost liberalii clujeni condusi de Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj. In schimb, castigatoare este gruparea liberala de la Oradea. In fruntea careia se afla Catalin Micula (foto), nepot al celebrilor frati Micula, si Cornel Popa, deputat de Bihor si de curand vicepresedinte al PNL pe regiunea Nord-Vest. Tot din Bihor este un alt personaj extrem de influent in cadrul Partidului National Liberal. Este vorba despre secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan. Acestea sunt personajele care au decis practic mutarea institutiilor si a centrului de greutate al PNL din regiunea nord-vest, de la Cluj la Oradea.
Interesant este ca la anihilarea gruparii clujene a PNL a participat si grupul de la Iasi, condus de vicepresedintele PNL Relu Fenechiu. Dovada este ca faptul ca mutarea centrului regional al ITC de la Cluj la Oradea a fost provocata de Dorina Isopescu. Nimeni alta decat presedinta organizatiei de femei a PNL Iasi.
Explicatiile lui Nicoara si Uioreanu
Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, exclude ipoteza marginalizarii organizatiei pe care o conduce si a incercat sa gaseasca o explicatie pentru ceea ce s-a intamplat in cazul ITC. "Sunt doar chestiuni conjuncturale. S-a facut o reorganizare a inspectoratelor teritoriale si s-a decis ca, in cazul celor doua inspectorate - de la Cluj si de la Oradea -, centrul sa fie la Oradea, iar la Cluj sa fie un inspector teritorial sef-adjunct. In primul rand, la Oradea, ITC si-a construit un spatiu, pe cand la Cluj, cu toate ca se construieste mult, ITC Cluj nu a reusit sa demareze constructia unui asemenea spatiu pentru institutie. Pe de alta parte, doamna Isopescu mi-a aratat un raport din care reiesea ca ITC Cluj nu ar fi avut cele mai bune rezultate in raport cu alte inspectorate teritoriale", a declarat Nicoara, pentru ZIUA de Cluj. Aceeasi atitudine a avut-o si vicepresedintele PNL Cluj, Horea Uioreanu, care sustine ca are informatii conform carora activitatea ITC Cluj nu a fost cotata cu notele cele mai bune. "Din cate am inteles, in afara lipsei spatiului, caracteristica, de altfel, pentru mai multe institutii clujene, nici calificativele obtinute de ITM Cluj nu au fost din cele mai bune", a apreciat Uioreanu.
Patru grupari in sanul PNL
Foto: Mediafax In momentul de fata in Partidul National Liberal exista patru grupari care pot influenta anumite decizii mai mult sau mai putin importante. Prima grupare este cea de la Iasi. Condusa de vicepresedintele Relu Fenechiu (foto), aceasta formatiune liberala a reusit sa-si impuna in guvern, in functii cheie, oamenii de casa. Astfel, Cristian David a fost numit ministru al Internelor si Reformei Administratiei, Tudor Chiuariu ocupa portofoliul de la Justitie, iar Cristian Adomnitei pe cel al Educatiei si Cercetarii. Din aceeasi grupare face parte si Dorina Isopescu, cea care a decis mutarea centrului regional ITC de la Cluj la Oradea.
A doua grupare cu putere in sanul Partidului National Liberal isi are sediul in judetul Bihor. Gruparea de la Oradea este condusa de Catalin Micula, nepotul celebrilor frati Viorel si Ioan Micula, si de catre Cornel Popa, deputat si de curand vicepresedinte al PNL pe regiunea nord-vest. Din acelasi grup face parte si secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan. O alta grupare este cea cunoscuta sub numele de "gruparea Patriciu", din care fac parte ministrul Apararii Teodor Melescanu, ministru Transporturilor Ludovic Orban, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu, precum si senatorul Norica Nicolai si deputatul Crin Antonescu. In fine, ultima grupare este cea de la Cluj, condusa de Marius Nicoara si Horia Uioreanu. O formatiune aflata insa pe "moarte" asa cum s-a putut vedea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.