Sporturile extreme fac concurenta manastirilor si aduc in Bucovina tot mai multi iubitori de senzatii tari.

Dupa ce, decenii la rind, manastirile au fost cel mai important punct de atractie, a venit rindul sporturilor extreme sa aduca turisti in nordul tarii. Traseul de rafting de pe riul Bistrita este unul dintre cele mai incitante din intreaga Europa. „Incepind cu luna martie a fiecarui an, incep sa soseasca la Vatra Dornei turistii dornici de o plimbare periculoasa pe Bistrita. Distractia dureaza pina in octombrie", a spus Petru Ariciuc, seful Serviciului de Promovare si Dezvoltare a Turismului si Salvamont din Primaria Vatra Dornei.

Cu 50 de euro de persoana, orice curajos se poate urca intr-o barca pneumatica pentru a face un traseu. Sint mai multe firme in zona care au ca obiect de activitate oferirea unor astfel de servicii, patronii au achizitionat si ofera turistilor barci, vesta de salvare si casca de protectie. Investitia este destul de mica, in jur de 3.000 de lei, care consta in cumpararea echipamentelor. „Daca ploua mult, se poate face rafting inca de la izvoarele riului Bistrita. Traseul traditional se intinde pe 12 kilometri, dar acum, de exemplu, se poate merge pe 80 km. Foarte multi prefera insa un traseu scurt, dar dur, de maximum doi kilometri, pe care fac mai multe ture", a aratat Ariciuc.

Riul Bistrita ofera cu adevarat senzatii tari in zona Vatra Dornei, unde exista cataracte, praguri si virtejuri care iti ridica stomacul in git. Pentru ca in zona ajung si foarte multi turisti mai putin experimentati, in general veniti in team building cu firma, exista si trasee mai blinde. Bistrita are 3,5 gradul mediu de periculozitate, maximumul fiind cinci. La sase, traseul este impracticabil. „La noi, de obicei, raftingul este combinat cu alpinismul, rapelul, zbor cu parapanta, schi extrem si calaria. La Vatra Dornei, toti cei care vor sa faca sporturi extreme pot incerca de la coboriri pe ape repezi pina la catarari pe virfuri abrupte. Anul trecut au venit citeva sute de turisti, mai ales romani, pentru rafting", a spus Ariciuc.Pirtie de schi la Gura Humorului

Bucovina va avea o noua pirtie de schi. Dupa Vatra Dornei si Cimpulung Moldovenesc, si la Gura Humorului au inceput lucrarile la o pirtie lunga de 1.476 m, cu o diferenta de nivel de 283 m. „Turistii vor avea motive sa se opreasca in Bucovina si iarna, in loc sa se duca in Austria sau Elvetia. Vor avea la dispozitie telescaun, nocturna si bazin olimpic. Vor exista si opt tunuri de zapada. Dupa ce vom indigui riul Moldova, aici se va putea face si schi nautic", a spus primarul localitatii, Marius Ursaciu. Investitia, facuta prin Programul PHARE, este de 8,5 milioane de euro. Pirtia face parte din programul de promovare a zonei, alaturi de declararea Anului Bucovinei si organizarea de Romexpo a unei expozitii turistice la Suceava, in septembrie.