Democratii au finalizat textul motiunii de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu II si string deja semnaturi in Parlament.

Motiunea democratilor poarta titlul „Guvernul Tariceanu trebuie sa plece". Textul a fost finalizat, urmind ca astazi dimineata sa fie prezentat intr-o prima citire in grupurile parlamentare ale PD. Motiunea va acoperi citeva domenii mari de activitate, cum ar fi justitia, agricultura, transporturile, internele etc. Potrivit unor surse democrate, pentru fiecare domeniu in parte, textul motiunii va cuprinde o serie de critici si va enumera o serie de nerealizari ale programului de guvernare.

Au fost strinse deja si o mare parte din semnaturile necesare sustinerii. Mai sint citiva parlamentari PD si PLD care vor semna astazi dimineata. PD si PLD aduna insa doar 102 semnaturi, iar numarul minim de semnaturi pentru depunerea unei motiuni este 117. Surse din conducerea PD sustin ca restul de 15 semnaturi vor fi asigurate de o parte din independenti si din reprezentantii minoritatilor. Unii dintre acestia ar fi semnat deja ieri.

„Va fi o motiune votabila", a asigurat secretarul general al PD, Vasile Blaga. PSD insa strimba deja din nas la auzul motiunii democrate. Liderul social democratilor, Mircea Geoana, declara ieri ca o asemenea motiune de cenzura nu poate avea ca obiect doar cele opt saptamini de guvernare ale Cabinetului Tariceanu II, ci si cei doi ani jumatate in care si PD a fost la conducere. El s-a aratat rezervat in privinta sustinerii motiunii PD. Mai diplomat, vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu ne-a declarat ca partidul sau ar putea vota motiunea democrata, insa cu niste conditii. „Daca fondul textului motiunii este unul serios si nu poate avea replica, vom vota pentru. Daca insa se dovedeste doar un demers politicianist, atunci mai bine am introduce noi propria motiune de cenzura", ne-a explicat Diaconescu.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a cerut PD sa se hotarasca. Ori depune motiune de cenzura in scopul declansarii alegerilor anticipate, ori vrea introducerea votului uninominal. „Inclusiv in discutia cu domnul presedinte Traian Basescu, Domnia sa a recunoscut ca daca vrem sa alegem Parlamentul viitor prin vot uninominal ne trebuie cel putin 12 luni de pregatire pentru decupajul circumscriptiilor electorale, pentru tot ce inseamna toaleta si mecanica acestui proces de schimbare dramatica a procesului de alegeri in Romania", argumenteaza Geoana.

„Nu-i nevoie de 12 luni. In patru-cinci luni, Internele au suficient timp sa pregateasca si tehnic, si organizatoric alegerile cu votul uninominal. De aceea am si propus a doua jumatate a lunii octombrie ca data pentru desfasurarea anticipatelor", raspunde fostul ministru democrat al Internelor Vasile Blaga.