Viitorul PNL este incert, avand in vedere faptul ca o motiune de cenzura la adresa Guvernului are sanse de a fi votata de o posibila alta majoritate parlamentara decat cea prezenta. Asta inseamna un viitor Guvern cu premier PSD (domnul Mircea Geoana
Viitorul PNL este incert, avand in vedere faptul ca o motiune de cenzura la adresa Guvernului are sanse de a fi votata de o posibila alta majoritate parlamentara decat cea prezenta. Asta inseamna un viitor Guvern cu premier PSD (domnul Mircea Geoana este nerabdator sa se vada prim-ministru). Nu se cunoaste echipa domniei sale; sigure sunt doua componente PD si PSD - posibila fiind si o a treia, PLD a domnului Theodor Stolojan. Liberalii trec, insa, in opozitie. Spre binele lor, caci numai astfel se pot reface.
In aceste conditii, se pune intrebarea - existentiala - mai este loc pentru un PNL, ca partid istoric, pe scena politica romaneasca? Raspunsul nu poate fi decat diferentiat.
Daca prin "partid liberal" se intelege un partid in care rolul conducator revine intelectualitatii si elitelor sociale, atunci trebuie spus ca actualul Partid Liberal nu este asa ceva. Actuala societate romaneasca are o elita a banului, iar intelectualii se tin sau sunt tinuti departe de politica. Vechiul Partid Liberal avea, printre fruntasii sai, multi oameni de valoare. Ei lipsesc in actualul PNL. Desi avand in spate Banca Romaneasca, condusa de Bratieni, PNL a fost un partid al traditiilor... Nu se mai poate spune asta despre PNL-ul actual. In raport, insa, cu decaderea cunoscuta de societatea romaneasca dupa 40 de ani de comunism, Partidul Liberal, reinfiintat dupa prabusirea ceausismului, constituie, totusi, o sansa, iar Guvernul Tariceanu a dovedit, in ciuda unor minusuri, ca este cel mai bun dupa 1990. A spus-o chiar domnul Basescu. Or, aceasta ar fi suficient pentru supravietuirea partidului.
Ce asteapta, insa, societatea romaneasca de azi de la un partid liberal? Asteptarile nu au prea coincis cu galeria de politicieni liberali, cu prea multi afaceristi verosi; ei au daunat partidului si premierului. S-au adaugat, cu pretentii de regenerare, politicieni agresivi - e drept, tineri - contrastand insa ca imagine, mai ales la televiziune, cu asteptarile electoratului.
Aceste lipsuri explica, de pilda, popularitatea persistenta a domnului Theodor Stolojan, al carui trecut nu are nimic comun cu traditia liberala; domnia sa ilustreaza insa mai bine, prin seriozitate si pondere, aceasta traditie...
Faptul ca Partidul Liberal va iesi de la guvernare nu este motiv de descurajare. Ramanand la guvernare, acest partid risca sa nu mai intre in viitorul Parlament.
Pe scurt spus, cu o alta politica de cadre, partidul are sanse iar trecerea in opozitie ii poate fi de folos...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.