Traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim? Romanii au gasit raspunsul la aceasta intrebare si au ales varianta din urma. Motiv pentru care un sfert din populatie sufera de obezitate, din cauza ca mananca rar, putin si prost.

"Romania s
Traim ca sa mancam sau mancam ca sa traim? Romanii au gasit raspunsul la aceasta intrebare si au ales varianta din urma. Motiv pentru care un sfert din populatie sufera de obezitate, din cauza ca mananca rar, putin si prost.

"Romania se confrunta cu grave probleme de sanatate, mai ales din cauza alimentatiei", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Mircea Chiru, director stiintific. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii care au realizat un studiu pentru populatia urbana din Romania cu varste intre 15 si 85 de ani.

DUPA TIMP. Principala problema o reprezinta regularitatea cu care romanii obisnuiesc sa manance. Daca elevii si persoanele cu studii medii respecta cele trei mese ale zilei, cei cu studii superioare nu le acorda prea mare importanta. Mai mult, acestia consuma in general produse fast-food, masa fiind servita seara tarziu, pe tastatura calculatorului, vorbind la telefon sau verificandu-si programul de a doua zi. Nici timpul alocat mesei nu este foarte mare: maximum 15 minute. Chiar si in aceste conditii, daca corelam datele studiului realizat in Romania cu cele din restul Europei, putem ajunge la concluzia ca nu e chiar asa de rau. Mancarea gatita este inca in topul preferintelor romanilor, chiar daca este consumata noaptea tarziu, de doar jumatate din populatie.

LICHIDE. Nici la capitolul consum de lichide romanii nu stau prea bine. Cantitatea medie este de un litru pe zi, accentul fiind pus pe bauturi carbogazoase. Medicii recomanda insa consumul de supe, ciorbe, apa plata si sucuri naturale. Modul acesta de alimentatie "pe fuga" face ca in Romania obezitatea sa devina o problema mare. Mircea Chiru a spus ca ne apropiem de o treime de supraponderali. Viitorul este sumbru, mai ales ca romanii nu obisnuiesc sa practice  sporturi, 90% dintre cei chestionati facand miscare fizica doar o data pe luna.

OBICEIURI. Studiul a mai scos la iveala faptul ca romanii uita de cele mai multe ori sa se spele pe dinti. Doar 36% dintre cei chestionati au acest obicei si doar dimineata. Nici medicul de familie nu este prea iubit de romani. Un sfert din cei intervievati si-au facut analizele anuale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.