Directorul SRI, George Maior, a discutat ieri cu senatorii comisiei de aparare din Senat despre Legea securitatii nationale si despre cea a statutului ofiterilor de informatii. La finalul intrevederii, Maior a precizat ca sustine "foarte puternic" Legea privind statutul ofiterilor de cariera, care prevede demilitarizarea serviciilor de informatii, considerata ca "un pas imens inainte, dupa 17 ani".
El a mai spus ca Legea privind securitatea nationala, informatiile si contrainformatiile va fi formata prin comasarea a doua proiecte legislative actuale, pentru a initia un cadru general de activitate a serviciilor de informatii.
Aceasta lege se refera "pe de o parte la necesitatea intaririi capacitatii serviciilor de a actiona in interesul national si, pe de alta parte, de a se proteja drepturile si libertatile fundamentale ale omului", a precizat Maior. "Nu avem, din acest punct de vedere, decat o filosofie de echilibru intre cele doua exigente. Si ma bucur ca au fost dezbateri bune in comisii si ca exista multa armonizare intre diversele puncte de vedere ale diverselor partide reprezentate in comisie", a adaugat el.
Potrivit sefului SRI, legislatia in vigoare din domeniul securitatii nationale este "foarte perimata" si nu este in concordanta cu statutul de membru NATO si UE al Romaniei, dar "in sfarsit, se face un pas inainte din acest punct de vedere".
La sedinta comisiei de aparare din Senat au fost prezenti reprezentanti ai mai multor institutii din sistemul de aparare si de securitate nationala. Inainte de inceperea dezbaterilor, presedintele comisiei, Cristian Diaconescu (PSD), a avut o intrevedere cu seful Comunitatii Nationale de Informatii, Dan Moldoveanu.