Intalnirile anterioare dintre Solana si Larijani nu au reusit sa convinga Teheranul sa se conformeze rezolutiilor ONU care cer Iranului sa-si stopeze programul de imbogatire a uraniului, pentru a calma suspiciunile Occidentului privind presupusa inte
Intalnirile anterioare dintre Solana si Larijani nu au reusit sa convinga Teheranul sa se conformeze rezolutiilor ONU care cer Iranului sa-si stopeze programul de imbogatire a uraniului, pentru a calma suspiciunile Occidentului privind presupusa intentie iraniana de a fabrica arma atomica. Deocamdata, Iranul nu da nici un semnal ca ar fi dispus sa abandoneze programul nuclear si asigura, cu voce tare ca va utiliza energia nucleara exclusiv in scopuri civile. Mai mult, Teheranul s-a oferit sa ajute statele din zona Golfului Persic sa obtina energie nucleara pentru uz civil. "Sub supravegherea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Iranul poate coopera cu tarile vecine prin oferirea de tehnologie nucleara", a declarat, ieri, ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat, saptamana trecuta, ca Iranul avanseaza in domeniul imbogatirii uraniului, cu precizarea ca nu se poate vorbi despre obtinerea bombei atomice de catre aceasta tara mai devreme de trei, pana la opt ani. Consiliul de Cooperare in zona Golfului (GCC), organizatie din care fac parte Arabia Saudita, Kuwait, Oman, Qatar, Bahrain si Emiratele Arabe Unite, a convenit cu AIEA, in luna februarie, sa coopereze pentru obtinerea de energie atomica. Mottaki a asigurat ca Iranul sustine consultarile dintre presedintele GCC, Abdul-Rahman al-Attiya, si directorul AIEA, Mohamed ElBaradei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.