Compania IBM aloca un miliard de dolari pe an in vederea mobilizarii resurselor companiei in efortul de a creste eficienta energetica in IT. Proiectul consta in noi produse si servicii pentru IBM si pentru clientii sai, astfel incat sa reduca semnificativ consumul centrelor de date, a anuntat compania in cadrul IBM "Project Big Green" IT Energy Efficiency International press event.
Reducerile sunt substantiale - pentru un centru de date de 2.300 metri patrati, clientii pot obtine o reducere de 42% a consumului.
Denumit Proiectul a€žBig Green", initiativa IBM se concentreaza asupra centrelor de date ale marilor companii, unde costrangerile date de consumul de energie le pot limita capacitatea de crestere.
Potrivit firmei de analiza IDC, pentru fiecare dolar alocat pentru hardware, se mai cheltuiesc 50 de centi pentru energie, iar in patru ani va creste la 71 de centi.
a€žCriza energetica a centrelor de date impiedica cresterea afacerii clientilor nostri. Multe centre de date au atins deja capacitatea maxima, limitand posibilitatea companiei de a creste si de a face investitiile necesare. Astazi, noi oferim clientilor planul de actiune IBM pentru a-si folosi la maximum centrele de date intr-un mod eficient energetic", a declarat Mike Daniels, senior vice-president IBM Global Technology Services.
Calculatoarele, de fapt, consuma doar circa 30% din energia unui centru de date, a explicat Steve Sams, Vice President of Site & Facilities Services, IBM Global Technology Services. Restul este consumat de sistemele de racire, umidificatoarele etc. Ca standard al eficientei energetice, noi masuram raportul dintre energia ce intra intr-un centru de date si cea care este folosita de servere, unitatile de stocare si de comunicatii. De obicei, raportul este de 2,5-3. Un centru de date este eficient, insa, daca raportul este 1,5.
Iar investitia facuta in eficientizarea unui centru de date, este rasplatita. Aceasta poate fi obtinuta prin IBM Project Financing, iar in unele cazuri, costurile sunt acoperite de economile facute, a aratat Steve Sams.
Proiectul a€žBig Green" se concretizeaza in cinci pasi in abordarea eficientizarii energetice a unui data center.
- 1. Diagnoza - Evaluarea facilitatilor existente
- 2. Constructia - Planificarea, construirea sau updatarea catre un data center eficient
- 3. Virtualizarea infrastructurii IT
- 4. Management - Preluarea controlului cu ajutorul softului de management al energiei
- 5. Racirea - Folosirea solutiilor de racire - in centrul de date si in acestuia
Steve Sams a avut amabilitatea de a ne da mai multe amanunte despre modul in care a€žBig Blue" aplica filosofia a€žBig Green".

- Cum si unde dezvolta IBM asa numitele a€žGreen data Centers"?
- Realizam totul, de la design - inclusiv elementele de arhitectura - la constructie - in fapt, exista o cladire chiar aici la Viena, pe care am proiectat-o si au construit-o. Practica de realizare a cladirilor inteligente a€žverzi", se intalneste mai ales in Asia, desi am realizat unele si in alte parti ale lumii. China si Japonia sunt principalele zone unde construim asa ceva, au o multime de ingineri specializati in astfel de facilitati.
Putem realiza asa ceva pentru clienti oriunde in lume, dar anuntul de astazi s-a concentrat asupra eficientei energetice ale centrelor de date, pentru ca, evident, este o criza. Nu exista niciun director executiv de companie cu care sa fi discutat si care sa nu-mi fi spus ca are probleme cu alimentarea cu energie si cu racirea centrelor de date. Daca faci o comparatie intre un centru de date si celelalte cladiri ale unei companii, in multe cazuri, centrul de date consuma 30-40% din energia pe care o foloseste compania.

- Cum aplica IBM aceasta a€žfilosofie verde" propriilor operatiuni?
- Toate principiile pe care le aplicam la centrele de date pe care le realizam pentru clientii nostri le aplicam si asupra noastra. La fel si in privinta evaluarii eficientei energetice.
In acest moment, realizam sase astfel de evaluari pentru clientii nostri si doua in cadrul IBM: una intr-un data center de 1.000 metri patrati si una intr-un data center de 2.300 mp. Sistemul de racire, de exemplu, a fost instalat mai intai intr-o locatie IBM, iar acum il oferim pentru toti clientii nostri. In principiu, toate solutiile si tehnologia sunt aplicate mai intai IBM, ca parte a procesului de training.

- Ati spus ca majoritatea centrelor de date au fost construite inainte de 2001, asa ca foarte mult echipament este depasit moral. Aveti solutii de reciclare?
- Noi avem de aruncat apoximativ 40.000 de piese de echipament pe saptamana pentru clientii nostri. Asa ca reciclarea este o afacere destul de mare.
In cadrul acesteia noi reusim sa refolosim circa 30% din tehnologia ce ajunge la noi si sa o aducem din nou pe piata. In unele cazuri este vorba de economii si tari care nu cer tehnologie de varf, pentru care echipamente ce au 2-3 ani sunt de ajuns.
Restul, aproape 70% este reciclat in materii prime - metal, plastic si altele. Doar 1% este aruncat propriu-zis, restul de 99% este reciclat.