La inceputul lunii februarie 2007, prin Decizia Colegiului CNSAS nr. 338 din 06.02.2007, s-a stabilit ca Doru Braia a facut politie politica, colaborand cu fosta structura represiva. Cu toate ca la nivelul CNSAS se pretinde ca se pastreaza secretul d
La inceputul lunii februarie 2007, prin Decizia Colegiului CNSAS nr. 338 din 06.02.2007, s-a stabilit ca Doru Braia a facut politie politica, colaborand cu fosta structura represiva. Cu toate ca la nivelul CNSAS se pretinde ca se pastreaza secretul deciziilor pana cand acestea devin definitive, cu circa o luna inainte de redactarea deciziei din februarie, presa deja fusese informata, din interiorul institutiei, despre anatema pusa in cazul Braia. Personalitate publica, care a militat impotriva oranduirii comuniste, facand disidenta inca din perioada regimului ceausist la cunoscutul post "Radio Europa Libera", dar si jurnalist post-decembrist, realizator al unei emisiuni de televiziune, Doru Braia a fost pus intr-o postura tragica. In presa, dar mai ales la nivelul cetateanului care ii urmarea emisiunile de televiziune, Doru Braia a fost supus dispretului public, fiind aratat cu degetul si infierat pentru ca ar fi dat dovada de perversitate. Ca a pozat intr-un disident si moralist, in vreme ce ar fi colaborat in ascuns cu regimul pe care il critica.
Vizibil marcat de cele intamplate, in luna martie a.c. Doru Braia s-a adresat redactiei ZIUA, punandu-ne la dispozitie intreg dosarul sau obtinut de la CNSAS. Nici nu se redactase decizia Colegiului, nici nu i se comunicase, dar presa vuia despre colaborarea sa cu Securitatea. Este limpede ca institutia de studiere a arhivelor Securitatii a incalcat legea care prevede confidentialitate pana cand o decizie nu devine definitiva. Din ancheta ZIUA, intitulata "CNSAS se joaca cu verdictele", publicata in 12 martie a.c., reiesea faptul ca dosarul de informator al lui Braia a fost inchis de Securitate in urma unei mentiuni formulate de un ofiter superior, potrivit caruia: "Ce fel de informator este acesta, daca de patru ani nu a furnizat nici o informatie?"
CNSAS nu si-a cerut scuze
Dupa contestatia formulata de Braia, in care acesta arata ca nu exista nici o nota informativa care sa sustina verdictul de politie politica, acesta fiind si motivul pentru care Securitatea a renuntat la tentativele de exploatare informativa, prin Decizia nr. 1327 din 17.04.2007 a Colegiului Consiliului CNSAS, a fost admisa contestatia lui, stabilindu-se ca acesta "nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste". Aceasta decizie a CNSAS este definitiva la nivelul institutiei. Teoretic, ea mai putea fi atacata in termen de 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti, insa Braia nu a facut-o, pentru ca nu avea de ce. Conform legii, din momentul in care o decizie devine definitiva prin neatacarea ei in termenul legal, CNSAS are obligatia sa o faca publica. In mod firesc, trecand cele 30 de zile in care suntem informati ca nu s-a facut nici o contestatie, CNSAS ar fi trebuit sa-i ceara scuze lui Braia pentru grava eroare comisa.
Culmea insa, ieri, reporterii ZIUA au incercat sa afle de la CNSAS amanunte legate de aceasta decizie, in special despre paternitatea ei. Oficialii CNSAS cu care am luat legatura au avut o reactie bizara, invocand secretul activitatii institutiei, si refuzandu-ne solicitarea, in pofida reprosurilor noastre ca o astfel de informatie este publica.
Doru Braia considera ca a fost compromis
Jurnalistul Doru Braia ne-a declarat ca nu va lasa lucrurile asa si va da in judecata CNSAS pentru prejudiciul de imagine ce i-a fost produs. Braia ne-a declarat in acest sens: "Dupa ce, din nu stiu ce ratiuni, s-a anuntat public si chiar s-a dat un verdict ca eu as fi colaborat cu Securitatea, iata ca Dreptatea invinge pana la urma. Cu toate acestea, ma si va intreb cum se vor putea vindeca ranile sufletesti ce mi-au fost provocate prin atragerea nejustificata a oprobiului public, mult mai oprimant decat orice pedeapsa cu inchisoarea. Am trait momente terifiante. Fiind persoana publica, ma opreau oamenii pe strada si ma apostrofau intr-o forma si cu un vocabular ce nu as fi crezut ca-mi va putea fi adresat vreodata. Ma simteam total lipsit de aparare, pentru ca din nou eu unul, un simplu roman, eram pus la zid de catre o institutie a statului. Sunt nevoit, cu toata satisfactia dobandita, sa nu las lucrurile asa si sa-i trag la raspundere juridica pe aceia care s-au pripit sa ma puna la zidul infamiei. Asa ca ma voi intalni in fata instantelor cu membrii Colegiului CNSAS care nici macar in urma contestatiei mele nu au consimtit ca au gresit la primul verdict. Acestia sunt Corneliu Turianu, desemnat de PD, un om care a pronuntat de altfel sute de sentinte impotriva romanilor in numele <<regimului ilegitim si criminal>>; Constantin Buchet, desemnat de PRM - partidul <<Veniti toti securistii la mine>>; si Florian Chiritescu, desemnat, daca nu ma-nsel de PSD".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.