Criza de locuri in gradinitele din Capitala nu va fi solutionata nici in acest an, in ciuda fondurilor alocate de primariile de sector si de Ministerul Educatiei pentru marirea spatiilor existente. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti as
Criza de locuri in gradinitele din Capitala nu va fi solutionata nici in acest an, in ciuda fondurilor alocate de primariile de sector si de Ministerul Educatiei pentru marirea spatiilor existente. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti asteapta inca metodologia de utilizare a banilor obtinuti in aprilie, prin HG nr. 300/2007, pentru extinderea cladirilor a 41 de gradinite. "Exista o serie de hibe pe care noi le-am gasit (in actul normativ, n. red.) si le-am trimis Ministerului Finantelor si Ministerului Educatiei, ca sa putem utiliza sumele respective. Pana in prezent, nici una dintre institutiile amintite nu ne-a putut trimite metodologia de transfer a banilor (de la Ministerul Educatiei la consiliile locale, n. red.), a declarat, ieri, Cristian Alexandrescu, seful ISMB.
Inspectorul general a anuntat, la sedinta operativa organizata la Prefectura Capitalei, ca gradinitele acopera doar 68,3% din cererile parintilor, in conditiile in care, anul trecut, pe fondul lipsei de locuri pentru 10.000 de copii, numarul micutilor a fost suplimentat pana la refuz in grupe. Deficitul de locuri a ajuns la aproape 20.000 anul acesta. In prezent exista 56.670 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, dintre care sunt inscrisi in gradinite doar 38.783, pe numai 23.080 de locuri. "Grupele sunt mult mai mari decat este prevazut prin normativele educationale. Educatoarele fac un efort dublu, deoarece sunt nevoite sa lucreze cu 40 de copii, in loc de 20", a mai spus Alexandrescu.
In timp ce in sectorul 1 91% dintre copiii au putut fi inscrisi, sectoarele 3 si 5 au numai 56-58 % dintre copii "prinsi" in sistemul educational. "Din estimarile noastre, 10.000 de locuri nu vor putea fi acoperite de oferta noastra. Cu toate eforturile reusim sa suplimentam doar 2500 de locuri. Primariile de sector au realizat extinderi pe verticala si orizontala, dar nu este o solutie, trebuie gasite spatii pentru constructii noi", a mai spus Alexandrescu. Inspectorul general a adaugat ca problema gradinitelor in Bucuresti ar putea fi rezolvata abia in 2008.
Seful ISMB a anuntat ca o alta problema este lipsa cadrelor didactice si a recunoscut ca in nici una dintre gradinitele bucurestene nu se respecta normele europene privind numarul de copii in grupa sau spatiile separate pentru educatie, masa si dormit. "Trebuie sa gasim solutii pentru rezolvarea acestei situatii prin construirea de noi gradinite", a conchis Alexandrescu.
Ajutor de stat pentru inscrierea la particulare
Nici gradinitele particulare nu reprezinta o solutie pentru populatia saracita, care nu si-ar permite o taxa de minim 150 de euro pe luna pentru un copil. Viorica Alexandru are gradinita "Ursuletul de plus", in Sectorul 4, unde tariful este intre 5 si 7 milioane de lei, in functie de program. "Din cele 130 de locuri avem ocupate numai 90, pentru ca o parte dintre parinti nu mai fac fata din punct de vedere financiar si isi retrag copii in cursul anului. Propunerea mea ar fi ca populatia cu venituri mici sa fie sprijinita de autoritati sa isi poata inscrie copiii in sistemul educational", le-a recomandat ea oficialilor prezenti la intalnire.
Nistor: "Am venit bou si plec vaca"
Reprezentantii sindicatelor din Educatie au criticat absenta de la discutii a primarului general si a edililor de sector. "Ma revolta ca de fiecare data discutam aceleasi probleme, si nu se rezolva nimic. Ma asteptam ca in sala sa fie primarul Capitalei si primarii de sector, care ar trebui sa-si indrepte atentia asupra acestor nevoi ale bucurestenilor", a acuzat Ion Radu, presedintele Federatiei "Meridian". Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, a reclamat lipsa de interes a clasei politice fata de domeniul educatiei.
Cel mai vehement critic a fost, insa, Marius Nistor, presedintele "Alma Mater", care l-a reclamat pe primarul Andrei Chiliman ca nu l-a primit in audienta sa discute problema gradinitelor, programandu-l peste o luna. Nistor a ales o exprimare plastica pentru a evidentia lipsa de eficienta a discutiilor purtate cu autoritatile, in care a inclus si intalnirea de ieri: "Am venit bou si plec vaca".
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.