Prima remarca este legata de noul mod de prezentare a discutiilor adoptat de ministrul roman, care a tinut sa spuna ca intrevederea cu Frattini s-a desfasurat in conditiile in care Romania este tratata ca un stat membru si nu mai este supusa in nici
Prima remarca este legata de noul mod de prezentare a discutiilor adoptat de ministrul roman, care a tinut sa spuna ca intrevederea cu Frattini s-a desfasurat in conditiile in care Romania este tratata ca un stat membru si nu mai este supusa in nici un fel procedurilor specifice monitorizarii tarilor candidate.
Ministrul roman a spus ca la nivelul institutiilor europene, imaginea Romaniei privind lupta anti-coruptie este una foarte buna, intreaga discutie fiind foarte pozitiva si constructiva. Convingerea ministrului Cristian David este ca Raportul Comisiei Europene (care va fi dat publicitatii, foarte posibil pe 27 iunie) va fi unul obiectiv si va constitui singurul element concret de raportare. Aceasta chiar daca, in acest moment exista "diverse perceptii care se deplaseaza din zona politicului inspre Comisia Europeana", a raspuns indirect si diplomatic la o intrebare legata de existenta unor ingrijorari pe care cinci state membre le-au transmis Comisiei Europene in ceea ce priveste domeniul Justitiei din Romania.
In ceea ce priveste clauza de salvgardare, exista acum o declaratie publica a purtatorului de cuvant a lui Frattini la care dorim sa adaugam o alta, facuta sub protectia anonimatului de unul dintre comisarii europeni, care ne-a spus ca in acest moment "exista doar 0,08% sanse pentru a vedea activata clauza de salvgardare".
Ne asteptam la acest lucru, dar este surprinzator ca reactiile publice ale Comisiei au venit atat de repede, dupa ce doi euro-parlamentari ai Grupului PPE-DE s-au lansat in cereri foarte precise privind activarea clauzei de salvgardare pentru Romania. Ceea ce stim in acest moment este ca Raportul Comisiei este considerat chiar de expertii din interiorul institutiei drept unul foarte echilibrat, care va lua in considerare toate datele din rapoartele succesive de monitorizare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.