2009 este anul filmelor 3D. Romania pregateste inca din 2008 primul cinematograf IMAX, pentru ca experienta sa fie cu adevarat tridimensionala.

Tehnologia NASA s-a instalat deja in cinematografele americane, anunta Reuters. Desi filmele „cu a treia dimensiune" sint cu 10-15 milioane de dolari mai scumpe, iar suma va creste pe masura ce efectele speciale se vor dezvolta, toate marile studiouri au cel putin doua filme de acest gen in productie, programate sa fie lansate in 2009. Printre ele se numara „Monstri vs extraterestri" (DreamWorks), „Avatar" al lui James Cameron, precum si un film de 90 de minute, bazat pe turneul Vertigo al celebrei trupe rock U2. Mai curind, adica in noiembrie 2007, va aparea „Beowulf", al regizorului „The Polar Express", Robert Zemeckis, alaturi de care Walt Disney a infiintat un studio 3D.

Si Tintin, celebrul personaj francez de benzi desenate creat de Hergé, va deveni star de film 3D, scrie cotidianul britanic „The Guardian". Steven Spielberg, Peter Jackson si un alt regizor al carui nume nu a fost inca facut public vor realiza cite o parte a unui film cu micul erou francez. „Fibrele hainelor, porii pielii si fiecare fir de par - personajele arata exact ca oamenii adevarati din lumea lui Hergé", a declarat Jackson, citat de aceeasi sursa. „Chicken Little", considerat primul film modern 3D, a avut un asemenea succes in 2005 incit i-a facut pe producatori si pe proprietarii cinematografelor sa vada in peliculele tridimensionale o afacere mai mult decit profitabila. De atunci, acestia sint tot mai dornici sa se perfectioneze in domeniu. Ulterior, lovitura data de Walt Disney cu „The Polar Express" i-a convins pe toti ca producatoarea 3D Charlotte Huggins are dreptate cind afirma, citata de Reuters, ca tridimensionalul „este noul val in cinematografie".

In martie a avut loc si premiera primului lungmetraj 3D facut in Romania. Productia filmului de animatie „Aventurile lui Piccolo si Saxo" a fost realizata de o echipa mixta de francezi si romani, la Dacodac Studio.

Cu toate acestea, in Romania nu exista inca nici IMAX, nici Real D, asa ca 3D-urile sint vazute in formula „multiplex". Primul cinematograf 3D, un IMAX, se va deschide in Cotroceni Park, mall-ul de 210.000 de metri patrati a carui constructie se va finaliza in 2008.

Bilete mai scumpe, patroni fericiti Conducerea cinematografelor trebuie, la rindul ei, sa faca investitii serioase pentru a instala un sistem 3D: licenta pentru tehnologia Real D este de aproximativ 50.000 de dolari. In plus, intretinerea anuala a ecranelor costa intre 25.000 si 30.000 de dolari. Totusi, profitul anuleaza pierderile, din moment ce Real D a instalat 700 de ecrane si se asteapta sa aiba cel putin 5.