Polemica nu inseamna doar dat "la gioale" si "dat in gat", ostilitatile se pot rezolva si prin negocieri directe si prin gasirea unor solutii constructive de compromis. Care sa satisfaca cerintele prioritare ale natiunii, ale poporului atat de des in
Polemica nu inseamna doar dat "la gioale" si "dat in gat", ostilitatile se pot rezolva si prin negocieri directe si prin gasirea unor solutii constructive de compromis. Care sa satisfaca cerintele prioritare ale natiunii, ale poporului atat de des invocat, dar si interesele/orgoliile/ vanitatile de tot felul. "On the People Side", de partea poporului, era una dintre cele mai des pomenite formule de catre Gordon Brown, viitorul prim ministru al Marii Britanii, succesorul lui Tony Blair si ani in sir un colaborator apropiat al lui. Asa ca putem considera ca des pomenitul cuvant "Popor" si apelul la virtutile lui nu este apanajul exclusiv al politicienilor nostri de ultima generatie, ci a fost utilizat peste tot si din totdeauna. Faimosul german "Wir sind das Volk!", noi suntem poporul, a dat jos nu doar rusinosul "Zid" al Berlinului, ci a oferit Europei o sansa pentru reunificarea Germaniei si a Europei. Din care facem parte si noi. Romanii. Romanii care astazi se fudulesc cu Cristian Mungiu si Nemescu, aceiasi romani care umpleau salile la filmele lui Sergiu Nicolaescu. Astia suntem, cu astia defilam: Unitate si Solidaritate si mai putina galceava poate n-ar strica. Mintea romanului cea de pe urma ar putea functiona si in acest caz. Daca putem face ca lucrurile sa mearga bine, ar fi o prostie sa facem astfel ca sa se aleaga praful de tot ce intreprindem. De multe ori cele mai complicate lucruri sunt cele simple: sa nu ne pierdem speranta.
Si ca sa incheiem pe un ton politologic optimist si constructiv sa amintim de o gluma ce circula prin Statele Unite.
Presedintele Bush se intalneste cu Regina Angliei si o intreaba, curios si nedumerit, cum de are Anglia o guvernare atat de eficienta, solicitandu-i o sugestie. Regina ii surade condescendent si-i spune ca cel mai important lucru este sa fii inconjurat de oameni inteligenti. Bush vrea sa afle cum stii daca oamenii din preajma sunt realmente inteligenti. Dupa ce mai ia o sorbitura de ceai, Regina raspunde suveran: "Oh, este foarte simplu, ii pui sa raspunda la dilema inteligenta". Apasa pe buton si solicita sa vina Tony Blair. Apare primul ministru si regina, surazand, il pune sa raspunda la urmatoarea intrebare: "Spune, Tony, mama ta si tatal tau au un copil. Nu este nici fratele tau, nici sora ta. Cine este atunci? "Fara sa ezite Blair raspunde concis: "Acela nu poate fi decat eu!". "Da, foarte bine, raspunde regina mandra de Primul ei ministru.
Bush pleaca acasa si-l intreaba pe Dick Cheney, vicepresedintele sau, acelasi lucru. "Dick, mama ta si tatal tau au un copil. Nu este nici fratele tau, nici sora ta. Cine este el ?". "Nu sunt sigur, raspunde vicepresedintele SUA, lasa-ma sa aflu". Si pleaca sa se consulte cu consilierii lui, dar nici unul nu-i ofera o solutie. Intr-un tarziu, recunoaste pantofii Dnei Rice la toaleta barbatilor in compartimentul vecin si o abordeaza cu aceeasi nedumerire: Condy, spune-mi, mama ta si tatal tau au un copil. Nu e nici fratele tau, nici sora ta, cine e el ?". Sefa de la Departamentul de Stat surade blajin si-i raspunde cu gratie lui Dick Cheney: "E simplu, eu sunt!"
Vicele multumeste si se duce glont la presedintele Bush. E binedispus si raporteaza: "Am facut cercetari si am gasit raspunsul: este Condy Rice !". La care Bush se ridica, se opreste furios in fata lui Cheney si-i spune in fata: "Nu, esti un idiot! Este Tony Blair!"
Umorul si ironia pot salva iarasi Romania. Nu doar SUA si UK.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.