Inspectorii sanitar-veterinari au retras de pe piata 24.000 de conserve cu ton in ulei din toata tara, dupa ce un barbat din Bistrita s-a imbolnavit de botulism.

Un barbat in virsta de 38 de ani din satul bistritean Reteag a fost diagnosticat cu botulism dupa ce a mincat dintr-o conserva de ton maruntit de 185 de grame, adusa din Thailanda si comercializata sub marca „La Grande Famiglia", a confirmat ieri conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bistrita-Nasaud. Potrivit MEDIAFAX, Constantin Anton, seful ASP Bistrita-Nasaud, a declarat ca Institutul Cantacuzino a confirmat existenta toxinei botulinice de tip E in serul bolnavului, toxina E fiind legata de consumul produselor din peste. Barbatul a consumat in 15 mai, la serviciu, o conserva de ton maruntit in ulei. Aspectul conservei era normal si nu existau modificari de gust sau miros. A doua zi insa, el a fost internat la Spitalul Judetean, cu simptome de botulism, cum ar fi ameteli, tulburari ale vederii, varsaturi. Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, care a apreciat ca riscul pentru sanatatea populatiei este unul inalt, a anuntat toate institutiile similare din tara. Inspectorii sanitar-veterinari au inceput sa verifice magazinele si depozitele si au retras de pe piata pina ieri 24.000 de conserve, ne-a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Csutak Nagy Laszlo. Nimeni nu mai are voie sa vinda aceste conserve pina cind nu vor fi gata rezultatele analizelor de laborator pe care le fac biologii.

„Avind in vedere ca in timpul investigatiilor in gospodaria persoanei bolnave au fost gasite mai multe tipuri de alimente, nu se poate concluziona ca respectiva conserva din peste este singurul aliment incriminat in declararea bolii", se precizeaza intr-un comunicat ANSVSA. In cazul in care se va dovedi ca produsele contin bacilul botulinic, acestea vor fi distruse. Incepind cu 20 mai, in Bistrita-Nasaud nu au mai fost gasite conserve din lotul mentionat, iar starea bolnavului a inceput sa se amelioreze.

Vicepresedintele ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo, a mai spus ca in Romania au fost importate 200.000 de conserve de ton thailandez, insa a refuzat sa faca public numele firmei importatoare pina la finalizarea anchetei. Surse din industria alimentara sustin ca firma care importa si distribuie conservele este Overseas Group. Pina la inchiderea editiei nu am reusit sa obtinem un punct de vedere de la societate, desi l-am solicitat.

Ministerul Sanatatii a avertizat asupra riscului de imbolnavire cu bacilul botulinic inca de la sfirsitul lunii trecute. De la inceputul anului si pina in prezent, zece persoane au fost diagnosticate cu botulism si medicii au sub observatie alte trei cazuri suspecte. Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca cele mai frecvente cazuri de imbolnaviri cu bacilul botulinic sint la persoanele care au consumat conserve facute in casa si care nu au fost sterilizate foarte bine.

Botulismul nu se transmite Botulismul este o boala cauzata de o toxina produsa de bacteria Clostridium botulinum. Fara un tratament adecvat, botulismul duce la paralizia bratelor, a picioarelor, a trunchiului, dar si a muschilor respiratori, punind in pericol viata pacientului. Principalele modalitati prin care toxina poate intra in corp sint reprezentate de alimentele pastrate necorespunzator, de alimente contaminate deja ori de patrunderea directa a bacteriei in rani. Boala nu se transmite de la o persoana la alta. Principalele semne ale bolii sint tulburari digestive, cefalee, ameteli, astenie accentuata sau paralizii faringiene. (R.V.)

Regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica, pe www.cotidianul.ro/select