Pesedistii in dilema
Liderii PSD incep negocierile cu celelalte partide parlamentare fara sa stie precis daca vor la putere sau in opozitie. Singura tinta fixata ieri de sefii social-democratilor este promovarea unor proiecte de stanga,
Pesedistii in dilema
Liderii PSD incep negocierile cu celelalte partide parlamentare fara sa stie precis daca vor la putere sau in opozitie. Singura tinta fixata ieri de sefii social-democratilor este promovarea unor proiecte de stanga, specifice orientarii partidului. Cat despre motiunea de cenzura anuntata de PD, pesedistii au lasat sa se inteleaga ca nu vor sustine acest demers. Cert este ca presedintele Basescu se adreseaza, astazi, Parlamentului, pentru prima oara dupa revenirea la Cotroceni.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National (BPN) al partidului, ca PD ar trebui sa decida daca doreste alegeri anticipate sau doreste sa participe alaturi de celelalte partide la legiferarea votului uninominal. Pe de alta parte, Geoana a afirmat ca PSD "are la indemana arma" politica a motiunii de cenzura, insa o astfel de motiune nu poate avea ca obiect doar cele opt saptamani ale Cabinetului Tariceanu in formula PNL-UDMR, ci cei doi ani si jumatate de guvernare a Aliantei D.A., in care si PD a participat. Referitor la negocierile pe care PSD le va purta cu partidele, BPN a decis ca social-democratii sa insiste pe promovarea unor proiecte de stanga. Geoana a evitat sa raspunda daca partidul pe care il conduce isi va asuma sau nu guvernarea, spunand ca discutiile despre "formula de majoritate, despre cine formeaza Guvernul" sunt premature in acest moment. Intrebat daca la consultarile de luni de la Palatul Cotroceni presedintele Basescu le-a dat de inteles social-democratilor ca va numi un premier PSD in cazul in care Guvernul Tariceanu va fi demis, Geoana a spus ca acest subiect nu a fost abordat, dar ca a sesizat "o atitudine constructiva" din partea presedintelui cu privire la necesitatea unui guvern stabil.
Cat de curand
Pesedistii nu au stabilit ieri nici calendarul de discutii politice cu celelalte partide parlamentare, nici componenta echipelor de negociere. Intrebat cand vor incepe aceste negocieri, seful PSD a raspuns: "Cat de curand". Conform unor surse, Geoana s-ar putea intalni astazi sau maine cu liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, noteaza Mediafax. Sursele citate au afirmat ca, printre liderii PSD exista, in acest moment, reticente fata de sustinerea motiunii de cenzura anuntate de PD, majoritatea dintre ei exprimandu-se in favoarea ramanerii partidului in opozitie.
Unii dintre vicepresedintii partidului a apreciat, in timpul sedintei BPN, ca prin anuntarea intentiei de a depune o motiune de cenzura fara o negociere prealabila, PD ar dori sa "forteze mana" social-democratilor, in scopul caderii Guvernului Tariceanu si declansarea anticipatelor. Potrivit surselor, Dancu ar fi reiterat solutia formarii unui guvern "de consens national", in timp ce Ion Iliescu ar fi apreciat ca intrarea PSD la guvernare ar fi "o capitulare si o sinucidere politica".
Boc asteapta directiva Cotrocenilor
Democratii au elaborat textul motiunii de cenzura, dar asteapta expunerea presedintelui de astazi, din Parlament. Motiunea de cenzura se numeste "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!", iar semnaturile necesare au fost stranse cu ajutorul parlamentarilor independenti si ai minoritatilor. Surse din conducerile PD si PLD au declarat ieri pentru Mediafax ca textul motiunii a fost conceput ca un "document ce reflecta realitatea politica de dupa referendumul din 19 mai". Sursele citate au aratat ca, daca PSD va vota impotriva motiunii PD, partidul condus de Mircea Geoana va arata astfel ca sustine "transparent" Cabinetul PNL-UDMR si ca PSD face parte din "majoritatea guvernamentala transparenta".
PC analizeaza motiunea
Conservatorii vor mai intai sa analizeze motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu.
"Trebuie sa vedem argumentele expuse in motiune, exprimarile noastre referitoare la PD sunt neschimbate. PC nu si-a schimbat pozitia fata de PD, dar singura noastra preocupare este legata de climatul politic", a precizat ieri Dan Voiculescu.
PLD alaturi de PD
Liberal-democratii vor semna alaturi de democrati o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. Aceasta decizie a fost luata in urma unor discutii cu presedintele PD Emil Boc, a afirmat ieri liderul executiv al PLD Gheorghe Flutur.
UDMR se ofera negocierilor
Parlamentarii UDMR nu vor vota o motiune de cenzura pentru simplul fapt ca "nu ar fi un gest de moralitate sa fii in Guvern si sa votezi impotriva Guvernului", a anuntat ieri liderul Uniunii Marko Bela. El a recunoscut, insa, ca actuala formula de guvernare ar putea conta doar pe sprijinul PSD pentru crearea unei majoritati. Intrebat daca a fost contactat de reprezentati ai PSD pentru formarea unei majoritati, Marko Bela a raspuns: "Am discutat cu domnul Geoana de mai multe ori, dar deocamdata nu mi s-a propus o discutie privind formarea unei majoritati". (O.B.) (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.