Advergame-ul a fost un hit in 2006 si va cuceri probabil lumea. Inventatorii lui explica de ce.

Banii cheltuiti la nivel global pe publicitatea legata de jocurile video vor ajunge, de la 692 de milioane de dolari in 2006, la 1,9 miliarde de dolari in 2011, suma crescind cu 22,9% pe an, arata un raport dat recent publicitatii de catre eMarketer. Pentru a scoate profit din aceasta afacere infloritoare, publicitarii au apelat la in-game advertising. Secretul succesului unei astfel de reclame, au demonstrat studiile, este asigurat doar daca ea se integreaza perfect in mediile in care apare. Asa ca acum noua gaselnita a oamenilor de marketing este advergame-ul.

Esentialmente, acesta este construit in jurul unui brand anume, care ii si achita costurile de creatie. Numeroase site-uri de companii detin astfel de jocuri, iar Burger King a dat lovitura, ducind experienta la urmatorul nivel si lansind trei advergame-uri pentru Xbox, inclusiv modelul 360. S-au vindut trei milioane de exemplare in sase saptamini.

Modelul de baza al advergame-ului a aparut insa in 1995, in cadrul companiei Skyworks, fondata de Garry Kitchen si David Crane, potrivit „BusinessWeek". La ora actuala, firma are clienti precum AOL, Ford, Nabisco, ESPN si Pepsi. Primul proiect al celor de la companie a fost LifeSavers de la Nabisco, pentru care au creat un site intitulat CandyStand.com, numai pentru advergame-uri. Acesta a fost vindut intii firmei Kraft, ajungind apoi la Wrigley.

O data cu expansiunea broadbandului in SUA, posibilitatile dezvoltarii advergame-urilor cresc. Potrivit lui Kitchen, utilizatorii isi doresc deja sa poata juca acest fel de joc pe din ce in ce mai multe platforme, inclusiv telefonul mobil. Skyworks a semnat deja un contract cu firma Zodiac Interactive pentru a oferi advergame-urile pe „set-top cable box". Compania inventatoare a advergame-ului refuza insa sa dezvolte acest tip de joc pe console, considerind ca aceasta ar fi o greseala strategica, avind in vedere ca ceea ce se joaca in acest format e mult prea violent pentru unele branduri si ca nu poti mentine reclama dinamica daca respectiva consola nu e conectata la Internet, iar majoritatea consolelor nu sint.

Ce look promoveaza revistele axate pe video jocuri aflati la www.cotidianul.ro/select