Desi filmele romanesti cistiga premii, au putini spectatori in cinematografe, iar televiziunea ramine singura solutie sa fie vazute de cit mai multi.Filmul „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii" al lui Catalin Mitulescu a avut
907.000 de telespectatori si doar 17.000 de spectatori in cinematografe Faptul ca cinematografele aduc din ce in ce mai putini spectatori la film este frustrant pentru regizorii romani ai noului val. Corneliu Porumboiu, al carui film „A fost sau n-a fost?" a cistigat mai multe premii, printre care doua la Cannes (Caméra d’Or si Cel mai bun film european la sectiunea „Quinzaine des Réalisateurs"), considera ca „filmul pierde atunci cind este difuzat la televizor". „Imi gindesc filmul pentru sala, cred in continuare despre cinema ca este o arta colectiva si ca e nevoie de ritualul acela, in care spectatorul cumpara bilet, ia loc alaturi de ceilalti in sala si vede filmul pe un ecran mare", ne-a declarat Porumboiu. Filmul lui a fost difuzat de HBO, urmeaza sa fie dat si la TVR in septembrie, iar intr-una din tarile in care este distribuit (Iran) a fost cumparat doar de televiziune.

Catalin Mitulescu, regizorul filmului „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii", este de parere ca „e un compromis mare sa vezi filme la tv, dar un compromis pina la urma necesar". „La noi, sala aduce din ce in ce mai putini spectatori si e frustrant sa ai atit de putin public. Ca orice regizor, imi doresc sa-mi vada cit mai multi filmul", adauga Mitulescu. Filmul lui a avut 17.000 de spectatori in cinematografe si 907.000 de telespectatori pe 22 decembrie anul trecut, cind a fost difuzat de TVR (cu un rating de 4,7 % pe national).

Radu Muntean, regizorul filmului „Hirtia va fi albastra", considera ca televiziunea reprezinta solutia de viitor pentru film: „Oricit de trist as fi ca oamenii nu vin la cinema, ar trebui sa ne adaptam la realitatile de azi (la faptul ca oamenii descarca filme de pe Internet si ca prefera sa se uite la televizor) si sa vedem ce putem face in conditiile date. Oricum, Antena 1 a fost coproducator al filmului meu si cred ca asta e viitorul - televiziunile sa investeasca in film". Ca producator, Antena 1 are, prin contract, dreptul de difuzare pe sapte ani. A dat pe post filmul pe 22 decembrie (cind pe TVR era „Cum mi-am petrecut sfirsitul lumii") si un numar de 500.000 de telespectatori s-au uitat la el.

Ada Roseti, sef al Serviciului achizitie, vinzare, programe si subtitrare al TVR, ne-a declarat ca ambele filme difuzate de TVR au avut succes. In afara de filmul lui Catalin Mitulescu, TVR a mai difuzat „Moartea domnului Lazarescu" al lui Cristi Puiu (premiat si el la Cannes), care a fost urmarit la nivel national de 1.697.000 de telespectatori in medie, cu 8,4% rating. Asta o face pe Ada Roseti sa traga concluzia: „Interesul telespectatorilor din Romania pentru filmele romanesti noi este relativ ridicat, dar asta vizeaza doar filmele care au beneficiat si de premii, si de recunoastere internationala. Pe linga premii, subiectele cu care publicul isi gaseste puncte comune reprezinta o cale sigura catre interesul telespectatorilor. Din aceasta perspectiva, filmul lui Cristian Mungiu ar putea avea un succes chiar si mai mare".