Subprefectul judetului Ilfov, Valentin Delcea, este acuzat ca a inselat cu peste 34 de mii de euro o societate imobiliara care i-a intermediat vanzarea unui teren de aproximativ 9500 de metri patrati. Subprefectul a incasat (in acte) 380.000 de euro
Subprefectul judetului Ilfov, Valentin Delcea, este acuzat ca a inselat cu peste 34 de mii de euro o societate imobiliara care i-a intermediat vanzarea unui teren de aproximativ 9500 de metri patrati. Subprefectul a incasat (in acte) 380.000 de euro de pe urma acestei tranzactii, dar "a uitat" sa plateasca intermediarului banii si nici nu a declarat suprafata reala a terenului. Oficialul de la Prefectura Ilfov, numit in functie de Partidul National Liberal, a inselat si statul deoarece trebuia sa declare suprafata reala si pretul corect al tranzactiei. Din acest motiv, Delcea intra sub incidenta legii si poate fi cercetat pentru spalare de bani. Schitele cadastrale facute de specialisti si, respectiv, suprafata de teren, au fost umflate din condei de catre reprezentantii Primariei Glina. Astfel, in loc de 9500 de metri, subprefectul a vandut, ilegal, 10.500 de metri.
Afacerea lui Delcea a fost semnalata Prefecturii Ilfov, Camerei Deputatilor, dar si Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Tranzactia, care i-a adus subprefectului un profit de aproape 400.000 de euro, a avut loc la data de 19.01.2007, cand Delcea a vandut un teren situat pe tarlaua 5/11, in comuna Glina (langa Autostrada Soarelui) firmei "Cars Trading" SRL. Pe scurt, povestea acestei afaceri este urmatoarea: terenul, in suprafata de 9500 de metri patrati, apartinuse lui Daniel Marius Stoica si fusese cumparat, in anul 2004, de sotii Delcea. Pretul estimat al vanzarii era, la acea vreme, de cel mult zece euro pe metru patrat, conform estimarilor facute de agentii imobiliari. Potrivit informatiilor obtinute de ZIUA, in zona respectiva primisera terenuri mai multi revolutionari sau asa-zisi revolutionari.
La inceputul anului trecut, Adrian Lazar, reprezentantul firmei SC Cars Trading SRL, l-a contactat pe Petre Ionas, patronul societatii imobiliare SC Utimpex Company SRL din Popesti Leordeni. Ulterior, pe data de 2 mai 2006, Petre Ionas a incheiat un contract de prestari servicii cu firma reprezentata de Lazar. In acel contract sunt specificate mai multe suprafete de terenuri, printre care si cel al lui Delcea, pe care SC Cars Trading SRL le putea cumpara.
Asa cum reiese din declaratiile lui Ionas, Delcea ii ceruse inainte de intelegerea cu Cars Trading sa ii caute un cumparator pentru terenul respectiv. "Eram prieteni de familie si ne cunosteam, asa ca i-am pus in legatura (n.r. - pe Delcea cu Lazar)", a precizat pentru ZIUA Petru Ionas. Numai ca, in contractul de prestari servicii era prevazut faptul ca firma Cars Trading trebuie sa plateasca un comision de trei la suta din valoarea tranzactiei si alte trei milioane de RON in caz ca cele doua parti fac afacerea fara stirea firmei de imobiliare. Mai mult decat atat, Valentin Delcea a semnat cu manuta lui, pe data de 19.07.2006, o fisa de vizionare a terenului prin care se obliga sa ii plateasca lui Ionas 34.200 euro, adica un comision de 9 la suta din valoarea terenului.
Parafarea tranzactiei
Potrivit celor declarate de Petru Ionas, cel care insistase sa intermedieze afacerea lui Valentin Delcea este tatal subprefectului, cu care se cunostea si cu care demarase o afacere cu cativa ani in urma. "Mi-a spus sa fac tot posibilul sa vand terenul cat mai repede, pentru ca fiul lui avea nevoie de bani", a precizat pentru ZIUA patronul firmei Utimpex. In virtutea relatiilor de prietenie, Petru Ionas i-a facilitat reprezentantului "Cars Trading" o intalnire cu Valentin Delcea. Pretul metrului patrat al terenului cumparat de Delcea era evaluat, in 2006, la 30 de euro, fata de 10 euro cu cat il cumparase in 2004. Totusi, pentru ca subprefectul sa nu piarda bani in urma comisionului pe care urma sa i-l acorde, i-a propus agentului imobiliar sa stabileasca, printr-o intelegere scrisa, 40 de euro pe metru patrat. Numai ca, dupa ce Ionas i-a gasit cumparatorul, respectiv SC "Cars Trading" SRL, subprefectul a inceput sa dea din colt in colt. Astfel, seful din administratia judetului Ilfov s-a intalnit cu reprezentantul firmei "Cars Trading", Adrian Lazar. Cei doi parteneri de afaceri au facut ce au facut si au incheiat tranzactia fara stirea lui Ionas.
Delcea nu a mai recunoscut intelegerea
Pagubitul a aflat ulterior ca Delcea si Lazar au incheiat un contract de vanzare-cumparare in ianuarie 2007.
"Firma mea nu a primit acesti bani (n.r. - comisionul) pana in prezent, iar domnul Delcea Valentin mi-a zis, dupa aceea, ca nu-mi datoreaza nimic si nu recunoaste intelegerea scrisa si semnata de el in prezenta mea in ziua de 19.07.2006 la Mc Donald's Dristor, in jurul orelor 14.00 - 15.00", precizeaza Petru Ionascu. "Atunci cand i-am cerut explicatii domnul subprefect Delcea mi-a spus ca orice contract poate fi incalcat. Numai ca eu apucasem sa declar valoarea contractuala in contabilitatea firmei si, prin urmare, trebuie sa platesc impozit catre stat la un comision pe care nu l-am incasat", a adaugat acesta.
Suprafata "umflata" cu 1000 de metri
Pe de alta parte, interesant este ca terenul pe care Valentin Delcea l-a vandut a "crescut" uimitor cu 1000 de metri patrati, datorita Primariei Glina.
Conform schitei intocmite de inginerul Gheorghe Blejan, de la Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov, parcela 31/1 din Tarlaua 5/11 masoara 9500 de metri patrati. In schimb, pe harta de la Primaria Balotesti, cea care i-a fost predata de subprefectul Valentin Delcea lui Petre Ionas, terenul este "umflat" pana la 10.500 de metri patrati. "Au intrat in conflict cu unii dintre vecini din aceasta cauza pentru ca au redus din terenul lor. Pana la urma s-au inteles, doar era vorba de domnul subprefect, nu-i asa?", ne-a spus Petru Ionas. Patronul firmei imobiliare ne-a declarat ca s-a lovit frecvent de refuzul primarului din Glina, Marin Manole, care trebuia sa ii puna la dispozitie acte publice care fac referire la terenuri. "Cand aduci vorba despre terenuri pe care le detine Delcea, parca este un subiect tabu, nimeni nu vorbeste, toti refuza sa prezinte ceva", este explicatia pe care ne-a dat-o patronul inselat.
Terenuri luate de la revolutionari
Subprefectul Ilfovului, Valentin Delcea, detine un alt teren langa Autostrada Soarelui, la doi pasi de cel pe care l-a vandut celor de la Cars Trading.
De asemenea, in urma cu putin timp, el a mai vandut un teren obtinut, sustin sursele noastre, de la revolutionari. De fapt, o buna parte din terenurile pe care a ajuns stapan liderul din administratia judetului Ilfov, provin de la cei care au primit gratuit pamant pentru fapte din timpul Revolutiei din decembrie 1989. Dupa cum se stie, foarte multi au beneficiat de terenuri sau facilitati pe criterii dictate arbitrar sau contra cost. Multi dintre revolutionarii care au primit terenuri in calitate de "luptatori in Revolutia din decembrie 1989" au vandut pamanturile. Iar unul dintre cei care au beneficiat de ele este Valentin Delcea.
O alta afacere dubioasa
Numele subprefectului apare si intr-o alta afacere extrem de dubioasa si incheiata pe bani publici care a fost dezvaluita de curand de ziarul nostru. ZIUA a demonstrat ca mai multe terenuri cumparate de autoritatile locale din Otopeni au adus beneficii de zeci de mii de euro apropiatilor primarului Silviu Constantin Gheorghe. Printre acestia se numara si Gabriel Emilian Cazan, cumnatul deputatului PNL de Ilfov Gabriel Zamfir, seful agentilor imobiliari din Romania. Schema folosita in aceasta afacere a fost extrem de simpla. Diferiti angajati ai Primariei, consilieri locali sau apropiati ai edilului au cumparat terenuri pe care, la scurt timp, le-au vandut Primariei Otopeni la preturi mult mai mari. In acest fel, sute de mii de euro, bani publici, au intrat in buzunarele afaceristilor din grupul format in jurul primarului. De asemenea, anumite terenuri achizitionate pentru diferite constructii publice au ajuns pe mana unor afaceristi locali. O buna parte din aceste tranzactii au fost facute cu acordul subprefectului de Ilfov, Valentin Delcea. Semnatura acestuia si a celuilalt subprefect Caterina Popa apar pe documentele prin care au fost acordate titlurile de proprietate pentru suprafetele de teren respective.
Averea lui Delcea
Subprefectul judetului Ilfov este un functionar public destul de instarit. Astfel, potrivit declaratiei de avere a acestuia, intocmita pe 10 ianuarie 2007 si afisata pe siteul Prefecturii Ilfov, Delcea detine mai multe terenuri in judetul pe care il pastoreste: in comuna Glina, are trei hectare de teren agricol cumparate in anul 2004; in comuna Balotesti are 0,1 hectare in intravilan, teren cumparat tot in anul 2004; in Ganeasa detine un hectar de teren acordat cu titlu de proprietate de Prefectura la care lucreaza. Totodata, Valentin Delcea este proprietarul unui apartament de 70 de metri patrati in Bucuresti, cumparat in 1999, si al unui spatiu comercial de 121 de metri patrati achizitionat in 2004. Conform aceleiasi declaratii de avere, subprefectul Ilfovului are 22.000 de RON, plasati in doua conturi bancare deschise la Bank Post si HVB Tiriac. De asemenea, Valentin Delcea a acordat trei imprumuturi in valoare totala de 35.000 de euro. Nu in ultimul rand, veniturile obtinute de Delcea din activitatea depusa la Prefectura si la Consiliul Judetean in anul 2006 sunt de peste 60.000 de RON. Interesant este ca acesta "a uitat" sa modifice pana acum declaratia de avere si sa treaca cei 380.000 de euro obtinuti in urma vanzarii terenului din Glina.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.