Ipoteza existentei unei scrisori trimise de oficialii Uniunii Europene prin care autoritatile romane ar fi atentionate asupra riscului activarii clauzei de salvgardare pe Justitie creeaza noi controverse. Dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu,
Ipoteza existentei unei scrisori trimise de oficialii Uniunii Europene prin care autoritatile romane ar fi atentionate asupra riscului activarii clauzei de salvgardare pe Justitie creeaza noi controverse. Dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat, ieri, ca intentioneaza sa modifice legea ANI, vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat, citat de Realitatea Tv, ca Chiuariu vrea aceste schimbari din cauza scrisorii pe care ar fi primit-o de la Franco Frattini.
Subiectul a starnit un schimb de replici intre cei doi in cadrul unei emisiuni televizate. "Eu va spun ca Frattini v-a spus ca nu e buna si de asta ati schimbat-o", a spus Ponta. "Eu va spun ca nu am primit nici o scrisoare. Nu am primit! Profitati dumneavoastra de acest moment ca sa dati in mine si in doamna Macovei", a spus ministrul Justitiei. "Eu va spun ca azi (n.r.-ieri) la intalnirea de la Cotroceni, domnul Basescu ne-a zis si noua, delegatiei PSD venita pentru consultari, si delegatiei PNL, ne-a zis despre scrisoarea de la Frattini", a mai declarat Ponta. In replica, ministrul Justitiei a spus: "Domnul Ponta minte".
Ministerul Justitiei spune, prin intermediul unui comunicat de presa, ca nu exista o scrisoare din partea comisarului european Franco Frattini care ar face referire la legea privind infiintarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate. "Nu exista nicio pozitie oficiala din partea Comisiei Europene cu privire la Legea ANI si la posibilitatea activarii clauzei de salvgardare. Misiunea de evaluare a expertilor Comisiei Europene a constatat progrese si evolutii pozitive pe toate cele patru domenii de monitorizare: reforma sistemului judiciar, infiintarea ANI, continuarea investigatiilor anticoruptie la nivel inalt si prevenirea si combaterea coruptiei in administratia publica locala", se arata intr-un comunicat al MJ.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a negat existenta unei scrisori a comisarului Franco Frattini referitoare la Legea ANI si a apreciat ca declaratiile in acest sens ale deputatului PSD Victor Ponta sunt fara fundament. El a aratat, citat de Mediafax, ca seful Guvernului sau ministrul Justitiei ar fi aflat de existenta unei astfel de scrisori, daca ar fi existat. (Bogdan GALCA)
Legea ANI, mai dura
Ministrul Justitiei a declarat ieri ca, la sedinta Executivului de miercuri, 30 mai a.c., va supune aprobarii modificari si completari, pentru "a avea o Lege a Agentiei Nationale de Integritate mai dura, mai stricta decat cea prezentata initial de Guvern". Potrivit lui Chiuariu, ANI se va bucura de o independenta operationala totala si va avea statut de autoritate administrativa autonoma, cu o conducere selectata printr-un concurs transparent, care sa inlature orice suspiciune de politizare.
Prin modificarea sumei de declansare a controlului averilor, stabilita de Tudor Chiuariu la valoarea de 10.000 euro (in loc de 20.000 euro), ca diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate oficial, Ministerul Justitiei elimina astfel procentul de 10% din avere, ca prag de actiune pentru ANI, in anumite situatii. Ministrul Chiuariu a explicat ca nu va mai exista posibilitatea ca sume foarte mari, dobandite ilicit, sa nu intre in competenta controlului ANI. Chiuariu a anuntat ieri si faptul ca a propus "masuri suplimentare care sa grabeasca aplicarea legii". Printre acestea se numara si desemnarea reprezentantilor diferitelor organizatii in Consiliul National de Integritate (CNI), in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Legii ANI. Tot in 15 zile de la constituirea CNI, se va aproba Regulamentul de desfasurare a concursului pentru ocuparea posturilor de presedinte si vicepresedinte la ANI. In zece zile, dosarele candidatilor vor fi verificate, iar in 30 de zile se va desfasura concursul pentru presedinte si vicepresedinte. Dupa alte cinci zile, conducerea ANI va solicita autoritatilor abilitate ale statului sa detaseze 25 de functionari pentru ca ANI sa poata functiona pana la organizarea concursului de recrutare a personalului institutiei.
ANI nu va primi ordine de la nimeni
Conform ministrului, saptamana aceasta Guvernul are ca sarcina sa gaseasca un sediu pentru ANI, iar ministrul Economiei si Finantelor sa constituie un buget special. Foarte important, a precizat ministrul Chiuariu, este faptul ca nimeni (persoana, institutie sau autoritate publica) nu poate da ordine, dispozitii, etc. conducerii ANI si inspectorilor de integritate ca sa deruleze anumite verificari.
Mai mult, presedintele si vicepresedintele ANI vor putea fi revocati din functii doar pentru incapacitate manageriala, dupa o prealabila constatare facuta in acest sens de un audit extern independent. Singura forma de control a ANI, a mai aratat Chiuariu, este prezentarea in fata Senatului, de catre CNI, a unui raport anual de activitate a agentiei.
"Evolutii pozitive"
Chiuariu a dezvaluit, in finalul conferintei sale de presa, ca a primit semnale bune din partea misiunii Comisiei Europene, care a vizitat Romania, la sfarsitul lunii aprilie a.c. "Misiunea a remarcat evolutii pozitive in toate cele patru domenii monitorizate de Bruxelles si nu exista pericolul activarii clauzei de salvagardare", a conchis Chiuariu, care a evitat sa raspunda la anumite intrebari ce vizau "partile negative ale mostenirii Macovei" (legislatie modificata in 2005 pentru subordonarea sefilor Parchetelor din Ministerul Public si numirea acestora de Presedintele Romaniei, indiferent de avizul CSM; starea mizerabila a multor instante si conditiile inumane in care lucreaza mii de grefieri si de arhivari, platiti cu salarii ridicole; adoptarea unor normative legale prin care incalcarile de cod deontologic ale magistratilor nu mai pot fi sanctionate de CSM ca si abateri disciplinare).
Comisia Europeana neaga
Comisia Europeana a negat ieri existenta vreunei scrisori a comisarului Franco Frattini privind Legea de infiintare a Agentiei Nationale pentru Integritate, transmite RFI Romania. Potrivit sursei citate, Franco Frattini nu a adresat nicio scrisoare autoritatilor de la Bucuresti, informeaza RFI Romania, citand un purtator de cuvant al Comisiei Europene. Prin urmare si cel putin la nivel oficial - sustine RFI Romania - Franco Frattini nu a intervenit pe aceasta cale, declaratia infirma cele spuse de vicepresedintele PSD Victor Ponta. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.