Dupa ce au facut impresie la Tirgul international de gastronomie de la Torino, taranii din zona Sighisoarei s-au reprofilat pe gem.

Sasii din comunele Bunesti si Saschiz au inceput sa fie cautati de firmele distribuitoare de produse alimentare traditionale pentru restaurante si magazine din intreaga lume, care se intereseaza despre modul in care se pot aproviziona direct din sud-estul Transilvaniei. La sfirsitul anului trecut, gemurile sasesti au fost vedetele Tirgului international de gastronomie, agricultura si biodiversitate „Terra Madre", de la Torino, tirg vizitat de peste 200.000 de oameni. „Am avut un succes fantastic peste hotare, fiind cautati din Franta, Italia sau Anglia, dar si la Bucuresti, in urma cu o luna, cind am organizat un tirg la Muzeul Satului", spune Cristi Gherghiceanu, administrator al Fundatiei Adept, care se ocupa de crearea unor branduri locale. In zona fostelor sate sasesti exista gemuri deosebite, fara conservanti si cu o concentratie minima de zahar, cum ar fi cele de fructe salbatice (rubarbar, macese, fragute, afine), precum si cele de mere cu scortisoara, preparate cu varietatea locala numita „mere de piele", fructe acrisoare de culoare verde, ce se coc toamna.