Al doilea la Monte Carlo, britanicul a fost victima strategiei stabilite de McLaren, care i-a aranjat lui Alonso victoria in cursa de F1.

O teorie a conspiratiei s-a conturat imediat dupa incheierea Marelui Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco, iar parerea „Hami putea sa cistige cursa" aproape ca a fost mai des comentata decit victoria lui Alonso. Ambii piloti ai lui McLaren au terminat in frunte la Monte Carlo, iar agentia France Presse a subliniat ca, desi britanicul Lewis Hamilton avea mai mult combustibil decit dublul campion mondial, mecanicii l-au chemat la boxe, pentru realimentare, la doar trei tururi dupa spaniol, interzicindu-i practic sa profite de strategia usor decalata. Se merge astfel pe ideea ca Hamilton a ramas cu mai mult combustibil din calificari, iar, dupa intrarea lui Alonso la boxe, el ar fi putut fi lasat mai mult timp pe pista, iar cu masina mai usoara s-ar fi distantat suficient de Alonso cit sa cistige primul Grand Prix din cariera.

Federatia Internationala de Automobilism va deschide o ancheta pentru o posibila incalcare a codului sportiv, desi locul secund pare sa nu-l deranjeaze insa pe britanic, cel putin public, el declarind: „Sint debutant in Formula 1, am numarul 2 pe monopost, sint pilotul numarul 2". Bossul McLaren, Ron Dennis, dezminte acuzatiile de favoritism, desi a recunoscut ca a trebuit sa decida in avans care pilot va cistiga la Monte Carlo: „Daca pilotii mei lupta intre ei si abandoneaza, atunci toata lumea o sa spuna ca sint idiot deoarece le-am permis acest lucru". Dubla McLaren de duminica a fost prima dupa 1989, cind primele locuri au fost ocupate de Ayrton Senna si Alain Prost.