Reactie - Ministrul Korodi discuta maine problema deseurilor din Napoli  Ministrul Mediului de la Bucuresti se va intalni cu italienii pentru a discuta chestiunea deseurilor de la Napoli, dar arata ca e hotarat sa spuna "NU" propu
Reactie - Ministrul Korodi discuta maine problema deseurilor din Napoli  Ministrul Mediului de la Bucuresti se va intalni cu italienii pentru a discuta chestiunea deseurilor de la Napoli, dar arata ca e hotarat sa spuna "NU" propunerii.  Opinia publica a reactionat cu intarziere la initiativa Italiei, dar toate vocile cer autoritatilor sa nu accepte sub nici o forma deseurile din Napoli. Oamenii politici au reactionat si ei ieri si i-au cerut ministrului Attila Korodi sa nu accepte oferta italienilor. Politicienii i-au sugerat ministrului sa aiba mai intai grija de gunoaiele romanilor din orasele mici si zonele rurale si apoi sa discute pe marginea posibilitatii primirii, in Romania, a gunoiului altora. Fie el si pe bani. Ministrul a reactionat si el, spunand ca se va intalni cu italienii, dar ca nu va accepta propunerea acestora.  ARTICOLE. Intr-o serie de articole publicate saptamana trecuta de cotidianele Corriere della Sera si Il Giornale se arata ca Romania ar putea deveni groapa de gunoi a Italiei, daca autoritatile competente de la Bucuresti vor accepta sa primeasca aproximativ 15.000 de tone de deseuri din peninsula. Presa italiana relata atunci ca, intr-o singura noapte, in orasul Napoli, unde situatia ecologica este catastrofala, au fost adunate circa 9.000 de tone de deseuri menajere si inca 6.000 de tone de gunoaie stranse de pe strazi. Si pentru ca nimic nu e gratis, Italia este dispusa sa-i ofere Romaniei cate 150 de euro pentru fiecare tona de gunoaie pe care tara noastra urmeaza sa o primeasca si sa o distruga cu propriile-i resurse, scria cotidianul Corriere della Sera.
  UN MOMENT PROPICE. Ce nu precizeaza presa italiana este ca, pentru a accepta aceste gunoaie, partea romana ar trebui sa aiba acceptul Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM) si, in prealabil, ar trebui sa existe acorduri in acest sens cu Uniunea Europeana. Cum la conducerea ANPM nu mai exista un presedinte de ceva vreme - interimatul fiind acum asigurat de vicepresedintele Vasile Bran, iar in acordurile cu Uniunea Europeana Romania si-a negociat o perioada de conformare la directivele de management al deseurilor pana in 2017, e lesne de inteles ca momentul ales de italieni este mai mult decat oportun. Pe de alta parte, Italia nu a inaintat o instiintare oficiala autoritatilor romane nici macar dupa aparitia, in presa din peninsula, a scandaloaselor articole.
  "NU PUTEM ACCEPTA". Intr-o interventie a ministrului roman al Mediului, Attila Korodi, se preciza, in urma cu doua zile, ca "nu putem accepta ca Romania sa se transforme in lada de gunoi a altor state, indiferent de bunele relatii pe care le avem cu acestea". Reactia ministrului a fost citata ieri de presa italiana, care a fost determinata sa titreze ca Romania a inchis usa deseurilor. Il Giornale il citeaza pe Korodi, care a declarat ca Romania nu dispune de capacitatea de a colecta deseurile sale, da€™apai ale altora. Cotidianul Corriere de la Sera scrie ca Bucurestiul nu vrea gunoaiele din Napoli, motiv pentru care e foarte posibil ca deseurile sa ramana pe loc. Ziarul La Republica informeaza despre apropiata vizita, in Romania, a unei delegatii oficiale a Ministerului Mediului de la Roma. Cotidianul precizeaza ca Romania are dreptul, pana in 2015, sa refuze depozitarea pe teritoriul sau a deseurilor provenite din alte tari ale Uniunii Europene. Refuzul Bucurestiului a fost comentat si de televiziunea nationala italiana RAI.
  PRESIUNI. Seful portofoliului de la Mediu urmeaza sa aiba mai multe intrevederi maine cu o echipa de experti de la Ministerul Mediului din Italia, cu care va discuta pe marginea celor 15.000 de tone de deseuri napoleze, precum si cu ambasadorul Romei la Bucuresti, Daniele Mancini, cu care va lamuri statutul relatiilor bilaterale si va incerca sa gaseasca solutii de rezolvare a problemei.
  Ce spune legislatia romaneasca  Notificarea pentru un transport vizand depozitarea deseurilor pe teritoriul Romaniei, conform legislatiei, se face la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, pentru orice tip de deseu. La ora actuala, Romania construieste capacitati de eliminare (de depozitare) conform cu standardele europene, pentru ca nici macar pentru deseurile care se creeaza pe teritoriul tarii noastre nu sunt destule capacitati conforme. Intr-un comunicat, Ministerul Mediului de la Bucuresti face precizarea ca, in conformitate cu interesul national, "trebuie sa oferim Romaniei un management clar in domeniul deseurilor si dupa aceea sa ne gandim cum sa rezolvam si problemele europene in general". Autoritatile trag semnale de alarma potrivit carora tara noastra nu dispune de suficiente capacitati nici macar pentru deseurile care se produc in Romania. "Investim anual sume importante ca sa cream o infrastructura capabila sa preia deseurile din Romania", a spus Attila Korod.
  Mafia? Ziarul francez Le Figaro dezminte ideea ca mafia italiana s-ar putea afla in spatele scandalului gunoaielor, apreciind ca de vina nu sunt decat niste politicieni corupti. Cotidianul enumera mai multe regiuni unde muntii de gunoaie se inalta linistit si nestingheriti de nimeni. La Acerra, o localitate cu 700.000 de suflete, situata la circa 15 minute departare de orasul Napoli, un reprezentant guvernamental a cumparat, in mare secret, un teren unde a depozitat 13.000 de tone de deseuri menajere. O situatie similara e si la Salerne, la 80 de kilometri sud de Napoli, unde autoritatile au vrut sa amenajeze o groapa de gunoi si s-au lovit de protestele localnicilor. Oamenii au venit in fata politiei cu o statuie a Fecioarei Maria in brate. Opozitia de dreapta a cerut demiterea lui Antonio Bassolino, cel mai puternic om din regiunea Campania, fost primar al orasului Napoli si actual presedinte al regiunii. Localnicii nu-l mai vor. In ultima vreme au aparut munti de gunoaie peste tot - pe strazi, in piete, in fata spitalelor si a scolilor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.