Dieta - Peste, legume si fructe pentru plamani sanatosi   Este o dieta gustoasa, aromata, usoara. Dar mai cu seama regimul mediteranean este sanatos. Daca pana acum i se atribuiau calitati de dieta protectoare a inimii, mai nou, cer
Dieta - Peste, legume si fructe pentru plamani sanatosi   Este o dieta gustoasa, aromata, usoara. Dar mai cu seama regimul mediteranean este sanatos. Daca pana acum i se atribuiau calitati de dieta protectoare a inimii, mai nou, cercetatorii americani sustin ca reduce la jumatate riscul de bronhopneumopatie cronica obstructiva.  Un studiu publicat recent in revista Thorax, semnat de un grup de cercetatori de la renumita Scoala pentru sanatate publica Harvard din Boston (SUA), sustine ca regimul alimentar bogat in fructe, legume si peste ne protejeaza de bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC), boala caracterizata prin insuficienta respiratorie. In acest sens, Raphaelle Varraso si colaboratorii lui au folosit informatiile furnizate de Health Professionals Follow-Up Study, aplicate unui esantion format din 42.917 persoane intre 40 si 75 de ani, monitorizate aproximativ 11 ani. Cercetatorii americani au analizat datele furnizate de chestionare.   CHESTIONAR. In principal, intrebarile au vizat obiceiurile alimentare ale subiectilor si cat de mult se apropie acestea de regimul mediteranean, considerat ca fiind cel mai eficient protector al sanatatii, comparativ cu dietele occidentale bogate in cereale rafinate, alimente pregatite prin prajire, dulciuri si bauturi carbogazoase. Cu cat avem o alimentatie mai apropiata regimului mediteranean, cu atat riscurile de a ne imbolnavi de BPOC sunt mai mici. Autorii studiului spun ca, respectand principiile alimentare ale acestui regim, pericolul de BPOC se reduce cu 50%. Iar copiii care beneficiaza de regimul mediteranean sunt mult mai protejati de riscul de a se imbolnavi de astm si rinita alergica, comparativ cu micutii care nu sunt hraniti cu peste, fructe si legume proaspete, sub forma de salate, cu otet de vin, ulei de masline, lamaie si condimente specifice spatiului mediteranean. In schimb, regimul occidental, bazat pe carne si grasimi saturate, dulciuri rafinate, contribuie la sporirea riscului de BPOC.
  VITAMINA C. Concluziile acestui studiu confirma efectul benefic al antioxidantilor, in special al vitaminei C, in lupta contra BPOC. Pe de alta parte, autorii studiului condamna regimul occidental cu multa carne procesata industrial, produse in care fabricantii sunt extrem de generosi cu nitritii, care sunt extrem de nocivi. Potrivit cercetatorilor americani, nitritii genereaza compusi care contribuie la degradarea treptata a functiilor plamanilor. Evident, respectarea dietei mediteraneene nu ne scapa de pericolul BPOC, daca nu renuntam la fumat si nu avem un program zilnic de exercitii fizice.  Vedeta La ora actuala, toate studiile sustin ca regimul mediteranean este vedeta. Este indicat la orice varsta, mai ales persoanelor sedentare, in varsta, predispuse la supraponderalitate. Asociat cu exercitii fizice, regimul mediteranean scade frecventa cancerului, a bolilor de inima, a diabetului. Acest regim include uleiuri vegetale, branzeturi din lapte de capra, peste si fructe de mare, iar desertul format exclusiv din fructe: ananas, mango, portocale. Acestea contin o cantitate suficienta de fibre pentru a asigura eliminarea naturala a toxinelor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.