In campania electorala pentru referendum am asistat la discursuri politicianiste si populiste de-a dreptul grotesti. Liderii politici s-au intrecut in acuze alternate cu promisiuni si s-au dedat la gesturi de-a dreptul hilare. Cuvantul cheie pare sa
In campania electorala pentru referendum am asistat la discursuri politicianiste si populiste de-a dreptul grotesti. Liderii politici s-au intrecut in acuze alternate cu promisiuni si s-au dedat la gesturi de-a dreptul hilare. Cuvantul cheie pare sa fi fost "poporul" la care "trebuie sa ne intoarcem cu fata". Pentru a convinge, presedintele vrea sa stea cu fata la popor din trei in trei luni ocazie cu care va informa ce prapastii a mai facut Parlamentul in coniventa cu Executivul lui Tariceanu. Ce mai conteaza ca Parlamentul este practic exponentul poporului. Important este sa credem ca singurul imaculat si calare pe cal alb este presedintele.
Premierul si-a indemnat Cabinetul sa mearga in mijlocul poporului sa-i afle pasurile, Geoana si-a pus in cap sa termine cu capitalismul neomenos, presedintele este din ce in ce mai aproape de dreapta Tatalui, iar Boc ii imita lamentabil mesajele. (M.T.)
Destinul Romaniei
Presedintele Basescu a captat multa vreme simpatia electoratului. De dragul scorului in sondaje si a eradicarii coruptiei, seful statului a fost si initiatorul unor scene penibile cand populismul a umbrit actiunile sale.
13 mai: La mitingul de la Iasi, organizat cu putin inaintea referendumului, presedintele suspendat a tinut sa o caute printre miile de oameni adunati, pe Alexandra, o tanara de 16 ani, despre care a spus, ca desi nu are drept de vot, ii trimite saptamanal e-mail-uri.
La chemarea lui Traian Basescu, adolescenta a ajuns pe scena, iar presedintele suspendat i-a multumit si i-a cerut, ca in continuare, sa ii scrie.
"Destinul Romaniei nu este legat de o persoana, ci de vointa poporului roman (...) Avem puterea, iar puterea este votul nostru (...), exercitati-va puterea! Nu lasati totul in seama mea, pentru ca singur nu pot. Am doar un vot (...) De aceea, dragii mei, niciodata un politician roman care va dispretui poporul nu va reusi sa-l conduca, nu va reusi sa fie acela care sa-i arate drumul. Nici un politician care va crede ca este deasupra poporului roman nu va sta in Romania sa fie cel care arata directiile, drumul pentru generatia actuala si generatia viitoare. De multe ori, daca v-aduceti aminte, atunci cand vorbeam de poporul roman si de faptul ca eu ma sprijin pe poporul roman si ca nu sunt singur, erau foarte multi politicieni care luau in batjocura acest lucru. Erau ziaristi care veneau seara la televizor sa explice gandirea lor evoluata si ca notiunea de popor este o notiune pentru demagogi si populisti. La 19 mai, toti acesti oameni vor vedea ca in democratie cine nesocoteste poporul plateste".
Intalniri din trei in trei luni in Piata Universitatii
19 mai: Dupa aflarea rezultatelor referendumului, Traian Basescu a mers in piata Universitatii si le-a propus celor adunati acolo sa se vada o data la trei luni, pentru ca presedintele sa dea raportul in fata poporului.
"Suntem in fata unei realitati care nu mai poate fi analizata de politicieni la televizor si suntem de data asta in fata realitatii votului poporului roman. Pana la urma, politica are o singura masura: capacitatea de a primi voturi; capacitatea de a fi credibil; capacitatea de a genera incredere si capacitatea de a-i strange pe romani in jurul unor obiective. Estimarea votului 75% in favoarea presedintelui si 25% pentru cei 322 de parlamentari arata optiunile poporului roman. (...)Mi-as permite sa spun ca eu trag o singura concluzie, si anume aceea ca romanii vor modernizarea clasei politice, adica introducerea votului uninominal..."
"Vreau sa va fac o propunere. Dincolo de a vorbi la televizor ori de cate ori o sa am ocazia sa va informez, va propun ca o data la trei luni sa ne vedem in Piata Universitatii, ultima sambata de la fiecare a treia luna, deci 3, 6, 9, 12, in ultima sambata, la ora 17:00, la fiecare trei luni, ne vedem in Piata Universitatii pentru raportul presedintelui in fata romanilor".
"Cu voia poporului roman si voia lui Dumnezeu"
27 mai: Prezent la slujba de Rusalii de la Catedrala Mitropolitana din Sibiu, presedintele reconfirmat a avut o viziune mesianica transpusa intr-un discurs politic rostit la biserica. "Cu voia poporului roman si voia lui Dumnezeu am demonstrat tot ce era de demonstrat atat romanilor, cat si politicienilor. Politicienii trebuie sa deserveasca poporul, si nu invers (...) Alaturi de Dumnezeu, datorez foarte mult poporului roman. Dumnezeu si romanii au vrut ca regula sa fie reasezata in statul roman, acolo unde au vrut-o si unul, si altii. Vreau sa cred ca toti oamenii politici au inteles mesajul ca Domnul vrea ceea ce vrea poporul roman, adica sa incepem sa traim mai bine si cu incredere in noi si politicienii sa-i serveasca pe romani in primul rand, si nu interesele mici de partid. Va garantez ca ce s-a intamplat in 19 mai m-a intarit si m-a convins, daca mai era nevoie, ca viata mea nu mai este a mea, este a dumneavoastra, si ca trebuie sa va servesc atat timp cat o sa fiu pe pamant".
Geoana vrea sa termine capitalismul neomenos
Liderul PSD a trecut cu greu de la limbajul de salon la cel mai simplu, pe intelesul romanilor.
1 mai muncitoresc
1.05.2007 - Bucuresti, Parcul Izvor: Dedic aceasta zi ( b.red.1 Mai) Ralucai Stroescu, cea care a murit extenuata de munca. PSD va milita pentru ca sindicatele sa ajunga si in companiile multinationale si pentru ca tinerii sa aiba salarii decente. Sa terminam cu acest capitalism care este mult prea salbatec si mult prea neomenos!" "Vreti sa traiti ca acum? Votati PSD sa traiti mai bine. Spunem Da pentru o bere, pentru un mic si pentru o formatie buna, spunem DA pentru PSD".
5.05.2007 - Constanta: "In acest oras, mare oras al Romaniei, mare port al Europei, am venit sa spunem ca nu avem voie sa il lasam pe Traian Basescu si pe cei de la PD sa tina in carantina unul din cele mai mari orase si judete ale Romaniei! Ati votat PSD in 2004. Uitati-va la primarii nostri! Nu a fost unul care sa nu aiba zeci de controale, nu a fost unul care sa nu fie anchetat, nu a fost unul caruia sa nu ii fie data afara de la serviciu sotia sau copiii. Si daca Basescu si PD vor ramane la putere in continuare o sa avem o carantina intreaga peste tot judetul Constanta si peste intreaga Romanie"
"Descatusati energiile pozitive"
"Descatusati energiile pozitive ale natiunii romane! Dati celor din Constanta, dati celor din Eforie, dati celor din Dobromir, celor de la Cumpana, celor de la Ion Corvin, celor de la Cernavoda, celor din toata tara o noua sansa! Votati Da pentru o Romanie care sa fie a celor care muncesc si nu a celor care fura!
13.05.2007 - Iasi: "Cati dintre voi lucreaza in agricultura? Ati primit vreo subventie de la regimul Basescu? Cum voteaza agricultorii Romaniei pe 19 mai? Da! Sunt aici muncitori - ati primit cresteri de salarii pe masura scumpirilor care au avut loc? Cum voteaza muncitorii Romaniei pe 19 mai? Da! Sunt aici studenti si tineri la scoala - v-a crescut vreo bursa sau indemnizatie pentru scoala? Cum voteaza studentii Romaniei pe 19? Da! Si ma uit in special la pensionarii care sunt parintii si bunicii nostri - v-a dat ceva Basescu? Cum voteaza pensionarii pe 19? Da!
"Romanii le vor spune guvernantilor ce trebuie facut"
Seful PNL a abordat o gama larga de discursuri in dorinta de a capta interesul electoratului. Prezentam cateva din interventiile sale
Cabinetul trimis in campanie electorala
27 aprilie 2007: Premierul Calin Popescu Tariceanu isi trimite intregul Cabinet in campanie electorala in incercarea de a salta PNL in sondaje. Discursul a fost sustinut in urma sedintei Biroului Politic Central al PNL, sedinta in care Tariceanu a avertizat ca, dupa "o guvernare buna", PNL se zbate in sondaje in jurul procentului de 10%. Primele semne ca Tariceanu intentioneaza sa foloseasca Guvernul in folosul PNL au aparut in urma cu o luna, in apropierea campaniei electorale, cand premierul promitea ca ministrii vor bate din usa in usa pentru a afla problemele romanilor.
"Trebuie si vreau ca noi, oamenii politici, sa ne intoarcem cu fata la dumneavoastra, la grijile si la nevoile dumneavoastra, ale Romaniei reale. Sunt hotarat sa fac un efort si mai mare pentru a afla care sunt aceste nevoi. Stiu ca nu le putem afla stand la birou sau participand la dezbateri, de multe ori pe subiecte minore la diferite canale de televiziune. Stiu ca nu le putem afla decat daca venim in mijlocul dumneavoastra. Trebuie sa-i ascultam pe oameni, pentru a putea munci corect si eficient pentru ei. Trebuie sa luam pulsul romanilor si sa aflam care este dorinta lor reala. De aceea, in zilele, saptamanile si lunile care urmeaza eu si ministrii Guvernului Romaniei vom merge in multe dintre satele si orasele noastre, pentru a afla de la romani ce trebuie sa facem pentru ca ei sa traiasca mai bine. De prea mult timp guvernantii le-au spus romanilor ce sa faca. De astazi, romanii le vor spune guvernantilor ce trebuie facut."
Asumarea esecului
"Dragi romani, referendumul de saptamana trecuta a fost un esec, un esec al intregii clasei politice, a carei agenda difera radical de agenda romanilor. Pentru noi a fost un esec si prin prisma rezultatului. Personal, imi asum raspunderea pentru aceasta situatie. Consider, insa, ca acum cel mai important lucru este sa invatam cu totii din aceasta lectie predata de dumneavoastra, cetatenii. Eu cu singuranta am invatat ceva. Am invatat ceva foarte important, pentru ca asa am fost educat de parintii mei, in spiritul liberal al raspunderii fata de propriile fapte si decizii. Am invatat acum ca timpul politicianismului a trecut si a venit vremea oamenilor, a guvernarii in folosul lor."
La stadion de dragul imaginii
2 aprilie 2007: Desi nu este un impatimit al sportului rege, premierul Tariceanu a simtit nevoia sa isi faca simtita prezenta la derby-ul Rapid-Steaua din Giulesi, pozand intr-un rapidist convins. Presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu au asistat la partida, dar au preferat zone diferite ale stadionului, gratie razboiului politic. Tariceanu a venit la meci insotit de zece agenti SPP si a luat loc la tribuna oficiala.
"Avem de aparat interesele celor multi"
Democratii au stat lipiti de presedintele Basescu in perioada suspendarii, inganandu-l docil in discursul "intoarcerii la popor". Cuprinsi de febra campaniei pentru referendum, liderii PD s-au intrecut in discursuri marete. Prezentam cateva citate culese cu prilejul Consiliul National de Conducere din 5 mai 2007.
Emil Boc (foto): "Avem de aparat interesele celor multi, interesele in democratie, interesele poporului, adica interesul public".
Cezar Preda: "Dupa ce au privatizat si au vandut resursele noastre intre 2000 si 2004, de-am dat resursele Romaniei pe care le-au aparat atatea generatii altora, iata, s-au unit din nou sa mai dea altora ceea ce a mai ramas, ceea ce mai avem".
Ioan Oltean: "De aceea ne-am adunat astazi aici, pentru a ne mobiliza sa-l readucem pe Basescu la Cotroceni, sa-i readucem pe ministrii nostri in Palatul Victoria si sa luam ingrijorarea tarii de pe umerii oamenilor, pe umerii guvernantilor!"
Dupa consumarea referendumului si interpretarea rezultatelor acestuia in fel si chip, democratii au reusit sa atinga noi culmi ale discursului populist. Astfel, pe 23 mai 2007, cand opinia publica infiera la unison limbajul de mahala al presedintelui ("pasarica", "tiganca imputita"-n.red.), iar Clubul Roman de Presa aplica tacerea mediatica de o zi, Emil Boc a sarit sa critice TVR intr-un mod original: "Societatea Romana de Televiziune nu are dreptul sa priveze de informatii pe telespectatorii sai, cu atat mai mult cu cat acestia achita obligatoriu abonament lunar".
PC, singurul partid cu valori morale
Aprilie 2006: Liderul PC, Dan Voiculescu, sustine un proiect de lege al conservatorilor privind reducerea TVA la alimentele de baza, pretinzand ca adoptarea acestuia ii va face pe romani mai bogati, mai sanatosi si va reduce chiar evaziunea fiscala. In ciuda faptului ca Guvernul si specialistii in domeniu au aratat ca adoptarea legii nu va fi in avantajul omului simplu, Voiculescu declara: "Este un lucru benefic pentru cea mai mare parte a romanilor. Pentru ca reducerea TVA, deci reducerea preturilor la alimentele de baza va determina cresterea nivelului de trai si a nivelului sanatatii romanilor, precum si scaderea evaziunii fiscale", explica liderul PC.
Decembrie 2006: PC iese de la guvernare, Voiculescu sustinand, triumfator, ca acest gest demonstreaza faptul ca formatiunea sa "este singurul partid cu valori morale" si ca PC da astfel o lectie clasei politice.
Mai 2007: Voiculescu tine sa sublinieze "lucrurile bune" realizate de conservatori pentru romanii pagubiti, prin adoptarea in Parlament a unei alte initative legislative cu tenta populista, privind despagubirea persoanelor care, inainte de 1989, au depus bani la CEC pentru achizitionarea unei masini Dacia. "Acei romani care au depus bani la CEC si care nu au primit inapoi nici banii, nici autoturismele, vor fi despagubiti ca urmare a legii initiata de PC, sustinuta de majoritatea parlamentarilor. Acei parlamentari pe care presedintele ii acuza ca nu fac lucruri bune", arata Voiculescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.