Numărul de PC-uri vandute a crescut cu o treime de la an la an, atingand aproximativ 210.000 unități, in primul trimestru. Valoarea pieței a depășit 180 milioane de dolari. "Pentru că piața se bazează aproape exclusiv pe importuri, scăderea continuă a cursului de schimb leu/dolar a permis vendorilor să ofere configurații puternice de sistem la prețuri mai mici, in special pe segmentul notebook. Tot evoluția cursului de schimb explică și creșterea valorii pieței măsurată in dolari mai rapidă decat a numărului de unități vandute", a afirmat analistul IDC Romania, Călin Mirea.
IDC prognozează că numărul total de PC-uri vandute in 2007 in Romania va depăși 800.000 de unități, cu rate puternice de creștere pe toate cele trei segmente: desktop, notebook și server. "Dincolo de influența cursului de schimb, piața va continua să crească rapid in următorii ani, alimentată de cererea tot mai mare pentru IT, atat din sectorul privat, cat și din cel public", a mai spus Mirea.
Livrările de PC-uri desktop au crescut cu 30% in primele trei luni. Desktopurile răman preponderente in volumul vanzărilor și reprezintă 73% din numărul total de unități livrate. Primii trei distribuitori au fost K-Tech, Fujitsu-Siemens Computers și Complet Electro Serv, cu o cotă totală de aproape 36% din volumul de desktopuri vandute. "Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a inregistrat o creștere semnificativă a cotei brandurilor internaționale, insă piața desktop este in continuare dominată de vănzătorii locali", se arată in studiul IDC.
Volumul de unități notebook vandute a crescut cu 57,6% față de trimestrul intai din 2006. Sistemele portabile au acoperit mai mult de un sfert din piața totală, de la 22%, pondere pe care o inregistra in primele trei luni ale anului 2006. Cei mai importanți furnizori sunt Fujitsu Siemens, HP și Acer, cu o cotă totală de 54% din piața de notebook.
Vanzările de server x86 au scăzut cu 10,5% de la an la an ca număr de unități și reprezintă aproximativ 1,5% din cantitatea totală de PC-uri livrate. Cei mai puternici jucatori pe această piață au fost IBM, HP și Dell, a căror cotă totală a reprezentat aproape 78% din totalul unităților vandute.