Ultimii doi membri ai grupului Ilascu, inchisi la Tiraspol de 15 ani, ar putea fi eliberati in aceasta saptamina.

Eliberarea celor doi detinuti moldoveni, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, a fost anuntata la inceputul lunii mai de Valeri Litkai, asa-zis ministru de externe in guvernul din Transnistria. De asemenea, o declaratie privind eliberarea celor doi a fost facuta, acum doua saptamini, de presedintele Asociatiei pentru Drepturile Omului din Tiraspol, Vitali Volovoi.

Autoritatile transnistrene au exclus eliberarea inainte de termen a celor doi detinuti, asa cum a stabilit CEDO in urma cu citiva ani. Astfel, Andrei Ivantoc urma sa iasa din inchisoare luni, 28 mai, iar Tudor Petrov-Popa, simbata, 2 iunie, adica dupa ispasirea intregii condamnari. Potrivit Realitatea TV, informatia a fost confirmata si de autoritatile transnistrene, citate de publicatia online ĄConflict".

Ivantoc si Popa sint ultimii arestati dintre cele patru persoane pe care militiile transnistrene le-au retinut, judecat si condamnat, in 1992, la pedepse cuprinse intre 12 si 15 ani cu inchisoarea. Ei au fost acuzati de acte teroriste in timpul razboiului civil din Transnistria. Ilie Ilascu, liderul grupului, a fost condamnat la moarte. La insistentele comunitatii internationale, Ilascu a fost gratiat si eliberat, in mai 2001, a primit apoi cetatenie romana si a devenit senator PRM in Parlamentul Romaniei. Colegul sau, Alexandru Lesko, a fost eliberat din inchisoare in 2004.

Potrivit RRA, termenele oficiale de incetare a detentiei ultimilor doi condamnati din grupul Ilascu erau oricum de 2, respectiv 4 iunie, asa ca nu se poate pune problema unui gest de bunavointa al autoritatilor separatiste, care au sfidat tot timpul comunitatea internationala. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, in 2004, in urma unui proces intentat in numele tuturor detinutilor de Ilie Ilascu, ca Republica Moldova si Federatia Rusa trebuie sa ia toate masurile pentru punerea in libertate a cetatenilor moldoveni inchisi de regimul separatist.

In octombrie 2006, o delegatie a Patriarhiei Ruse i-a vizitat in inchisoare pe Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, la solicitarea ministrului roman de Externe, Razvan Ungureanu. Membrii delegatiei au declarat, la final, ca cei doi romani se bucura de un Ątratament adecvat medical si de penitenciar si nu doresc sa fie eliberati inainte de termen". Diplomatul roman ii solicitase patriarhului Alexei al II-lea al Moscovei, cu sase luni mai devreme, implicarea personala, din motive umanitare, pentru eliberarea celor doi detinuti romani. Ivantoc a fost in greva foamei, intre 27 februarie si 17 martie 2006, din cauza conditiilor degradante de detentie in care traiau.

Romania a incercat pe cai diplomatice sa faciliteze eliberarea detinutilor de la Tiraspol, intervenind la Consiliul Europei, UE, OSCE, Crucea Rosie, Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a monitorizat executarea hotaririi CEDO prin care se solicita autoritatilor Rusiei si ale Republicii Moldova sa intreprinda masurile necesare pentru eliberarea imediata a celor doi detinuti.

Purtatorul de cuvint al MAE roman, Ilie Banica, a declarat luni ca Ministerul de Externe saluta anuntul eliberarii celor doi detinuti, dar deplinge faptul ca hotarirea CEDO nu a fost executata, pentru ca eliberarea din inchisoare acum, la implinirea termenului, nu inseamna ca a fost pusa in aplicare decizia Curtii Europene.

Romania sustine retragerea trupelor din Transnistria Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat luni ca Romania sustine retragerea trupelor ruse din Transnistria, pozitia tarii noastre nu s-a schimbat, doar ca nu dorim inlocuirea trupelor cu prezenta politica a liderilor transnistreni in parlamentul Republicii Moldova. Vecinii nostri nu trebuie sa faca nici un fel de compromis in parcursul lor european si trebuie sa dea dovada de transparenta, sa nu negocieze pe ascuns cu Rusia, pentru ca acest lucru ar putea intirzia parcursul european al Chisinaului, a avertizat Cioroianu.