Dupa ce s-au temut ca le vin in tara prea multi muncitori romani, britanicii se pling acum ca nu are cine sa le munceasca pamintul.

Tone de capsuni cultivate in Marea Britanie ar putea putrezi pe cimpuri din cauza ca fermierii nu sint
Dupa ce s-au temut ca le vin in tara prea multi muncitori romani, britanicii se pling acum ca nu are cine sa le munceasca pamintul.

Tone de capsuni cultivate in Marea Britanie ar putea putrezi pe cimpuri din cauza ca fermierii nu sint in stare sa gaseasca suficienti lucratori sezonieri.

Principalul motiv pentru aceasta situatie este scaderea numarului de imigranti din noile state membre UE, in special polonezi, veniti la munca in Marea Britanie, informeaza "The Guardian".

Lucratorii pe care fermierii britanici au mizat in anii trecuti nu mai au nevoie sa vina la cules de capsuni in Europa de Vest, deoarece conditiile de viata in tarile lor de origine s-au imbunatatit, explica Philip Hudson, consilier la Federatia Nationala a Fermierilor din Marea Britanie. "Standardele de viata acasa la ei au crescut intr-un ritm pe care nimeni nu l-ar fi putut prevedea, asa ca ei prefera acum sa ramina la casele lor", comenteaza Hudson, care mai adauga un alt motiv de ce esticii vin in numar mai mic in Marea Britanie: "Alte state, precum Olanda, si-au deschis intre timp si ele piata muncii pentru muncitorii din Est".

Fermierii mai spun ca oamenii se tem sa se angajeze la cules de fructe si legume, pentru ca presa britanica a descris in termeni prea duri conditiile de munca din acest sector. Mass-media au preluat o serie de studii ale sindicatelor de muncitori, care aratau ca un culegator obisnuit (este vorba, in general, despre un lucrator sezonier din Europa de Est) lucreaza in medie 14 ore pe zi, sapte zile pe saptamina, luindu-si numai o pauza pe zi, de jumatate de ora.

Producatorii britanici spun ca in aceasta perioada ar avea nevoie de aproximativ 4.000 de culegatori, din care le lipsesc cam 2.400. Ei mai spun ca, probabil, anul de virf pentru venirea lucratorilor din Est a fost 2005 (22.700 de culegatori), de atunci numarul acestora fiind in continua scadere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.