Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii (INM) sustine ca sanctionarea directorului Mihai Selegean pentru scrisoarea adresata ministrului Justitiei privind anularea participarii acestuia la Ziua Europei ar constitui o ingerinta
Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii (INM) sustine ca sanctionarea directorului Mihai Selegean pentru scrisoarea adresata ministrului Justitiei privind anularea participarii acestuia la Ziua Europei ar constitui o ingerinta in exercitarea libertatii de exprimare.
"Judecatile critice de valoare continute in comunicatul INM din 9 mai au fost emise in exercitarea libertatii de exprimare cu privire la o chestiune de interes general, in limitele protectiei oferite de articolului 10 din CEDO, iar sanctionarea directorului INM pentru aceste judecati ar reprezenta o ingerinta in exercitarea libertatii de exprimare incompatibila cu prevederile paragrafului 2 al articolului 10 din CEDO", sustine Consiliul Stiintific, citat de Mediafax. In data de 22 mai, membrii Consiliului Stiintific au luat in discutie adresa CSM si sesizarea Asociatiei Magistratilor din Romania.
"In urma dezbaterii documentelor prezentate, membrii Consiliului, in unanimitate, au adoptat urmatorul punct de vedere cu privire la aspectele semnalate: invitarea unei personalitati sa se adreseze auditorilor de justitie in deschiderea unui eveniment organizat de INM si retragerea unei astfel de invitatii se incadreaza in competentele directorului INM; aprobarea comunicatelor de presa INM se incadreaza in atributiile de reprezentare ale directorului; retragerea invitatiei adresata ministrului Justitiei de a participa la deschiderea concursului de referate CEDO nu are un caracter politic".
Membrii Consiliului apreciaza ca demersurile directorului INM au pus la adapost institutia de orice implicare politica. Cu privire la observatiile din adresa AMR referitoare la neindeplinirea conditiilor legale pentru exercitarea functiei de director INM a lui Selegean, membrii Consiliului resping ca inadmisibila o astfel de sesizare.
Cu unanimitate de voturi au decis ca Mihai Selegean nu si-a depasit atributiile, intrucat este abilitat de a invita personalitati la actiunile INM, precum si de a solicita, in anumite situatii, anularea participarii unor invitati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.