Executivul va adopta in sedinta de maine o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii Agentiei Nationale de Integritate. Anuntul a fost facut ieri de catre ministrul Justitiei si vine la doar cateva saptamani dupa ce legea a fost ap

Executivul va adopta in sedinta de maine o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii Agentiei Nationale de Integritate. Anuntul a fost facut ieri de catre ministrul Justitiei si vine la doar cateva saptamani dupa ce legea a fost aprobata, cu unanimitate de voturi in Senat si, ulterior, a fost promulgata de catre presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu.
Potrivit lui Chiuariu, principala schimbare care va fi adusa se refera la suma pentru care poate fi declansata procedura de verificare a averii. Astfel, "diferenta vadita" dintre averea dobandita si veniturile realizate in timpul mandatului care duce automat la aplicarea legii privind verificarea averii de catre ANI va fi de 10.000 de euro. Fata de forma adoptata a legii se elimina astfel procentul de 10 la suta din avere, a precizat ministrul.
De altfel, articolul respectiv a iscat multe controverse. Initial, in proiectul Ministerului Justitiei exista varianta ca diferenta vadita sa fie de minimum 2% din avere, insa propunerea a fost respinsa in comisiile de specialitate. "Am sa insist si in plen, pentru ca doresc ca procentul din avere supus verificarii sa fie determinat nu numai pe baza fixa, 10.000 de euro, ci si pe baza variabila 2%, pentru ca, in cazul unei averi foarte mari, 10.000 de euro reprezinta o suma foarte mica. Voi propune in plen sa avem aceasta alternativa", a promis Chiuariu, la momentul respectiv. In timpul dezbaterilor din Senat, printr-un amendament propus de reprezentantul PSD Ioan Chelaru, senatorii au aprobat, cu 83 de voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 4 abtineri, ca declaratia de avere de la finalul mandatului unui demnitar sa fie verificata daca exista o diferenta vadita ce depaseste echivalentul sumei de 10.000 de euro, dar si daca se constata un procent de 10% intre averea existenta si veniturile realizate. Acum, Chiuariu propune ca, prin ordonanta de urgenta, sa se revina la forma convenita in comisiile parlamentare.
Intrebat ieri daca Legea ANI adoptata de Parlament are carente, astfel incat sa fie necesara promovarea unei ordonante de urgenta, Chiuariu a spus: "Orice lege este perfectibila". Totodata, ministrul Justitiei a apreciat ca Agentia ar putea incepe sa functioneze in patru luni. Saptamana aceasta, Guvernul urmeaza sa asigure ANI un sediu, iar ministrul Economiei si Finantelor sa constituie bugetul noii institutii, prin rectificarea bugetara din cursul lunii iunie.

"Agentia nu este subordonata Senatului"

Tudor Chiuariu a insistat asupra faptului ca ANI nu este subordonata Senatului, ci este o autoritate administrativa autonom. Agentia se bucura de independenta operationala, a spus ministrul, adaugand ca singura modalitate de control este prezentarea in fata Senatului, de catre Consiliul National de Integritate, a unui raport anual de activitate a Agentiei. In lege se precizeaza, insa, ca senatorii stabilesc componenta Agentiei si controleaza bugetul acesteia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.