Desi data la care se incheie cei 15 ani de detentie pentru ultimii membri ai grupului Ilascu aflati in inchisoare - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa - expira ieri, momentul exact al eliberarii celor doi basarabeni, de catre regimul separatist de l
Desi data la care se incheie cei 15 ani de detentie pentru ultimii membri ai grupului Ilascu aflati in inchisoare - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa - expira ieri, momentul exact al eliberarii celor doi basarabeni, de catre regimul separatist de la Tiraspol, ramane un mister.
Regimul de la Tiraspol, un as al dezinformarii, anunta, la inceputul lunii, ca Ivantoc va fi eliberat la 28 mai, iar Petrov-Popa - pe 2 iunie. Confuzia plana ieri in randul presei de la Chisinau care avea date contradictorii legate de ziua eliberarii. Informatiile vehiculate in ziarele de peste Prut faceau referire la faptul ca Andrei Ivantoc urma sa fie pus in libertate in cursul zilei de ieri, in timp ce Petrov Popa va fi eliberat sambata. Conform deciziilor instantelor judiciare nerecunoscute de la Tiraspol, termenul de eliberare pentru Ivantoc ar fi 2 iunie, iar pentru Petrov-Popa - 4 iunie. Confuzia creata pe marginea zilei exacte a eliberarii a determinat familiile celor doi romani sa solicite administratiei transnistrene sa li se precizeze cand va avea loc punerea lor in libertate, demers care, se pare, nu va avea vreun rapuns. Cei patru membri ai Grupului Ilascu - Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa - au fost arestati in 1992, in timpul razboiului de pe Nistru, fiind acuzati de terorism. In urma deciziei unui tribunal transnistrean, Ilascu a fost condamnat la moarte, Lesco a primit 12 ani de inchisoare, iar Ivantoc si Petrov-Popa 15 ani de temnita. Ilascu a fost eliberat in 2001, dupa opt ani de detentie, iar Alexandru Lesco in 2004, dupa expirarea termenului de detentie la care a fost condamnat. Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a salutat, ieri, anuntul eliberarii celor doi, insa a deplans faptul ca hotararea CEDO in acest caz nu a fost aplicata. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.