Romania nu a primit nici o solicitare oficiala de depozitare si incinerare pe teritoriul sau a unei cantitati de deseuri care sa provina din Italia, se arata intr-un comunicat difuzat ieri de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Mai mu
Romania nu a primit nici o solicitare oficiala de depozitare si incinerare pe teritoriul sau a unei cantitati de deseuri care sa provina din Italia, se arata intr-un comunicat difuzat ieri de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Mai mult, Attila Korodi, ministrul Mediului, a precizat ca "nu putem accepta deseuri din alta parte, iar legal ele nu pot intra in tara fara acceptul nostru". Aceasta este reactia autoritatilor in ceea ce priveste informatiile aparute in presa privind intentia Italiei de a "exporta" deseuri in Romania.
Un grup de experti din cadrul Ministerului italian al Mediului va sosi marti (n.r. - astazi) la Bucuresti pentru a afla daca este posibila stocarea si tratarea unei cantitati de deseuri menajere, pe fondul unei crize ecologice din sudul Italiei, au anuntat surse oficiale, citate de AFP. "Un grup de experti din Ministerul Mediului si Protectiei Civile se va deplasa la Bucuresti si va discuta cu omologii romani", a explicat un purtator de cuvant al Ministerului italian al Mediului, confirmand informatiile aparute in presa. "Deocamdata, este vorba doar de o discutie pentru a sti" daca stocarea sau tratarea deseurilor "se poate face acolo", a explicat oficialul italian.
Ministrul roman al Mediului nu stia nimic, ieri dimineata, de venirea italienilor la Bucuresti. In cele din urma, dupa ce l-a contactat pe ambasadorul Italiei la Bucuresti, s-a convenit asupra unei intalniri pentru joi, cand responsabili italieni vor fi informati despre legislatia nationala in domeniu.
Potrivit unor ziare italiene, depozitarea si reciclarea deseurilor in Romania ar costa in jur de 110 euro pe tona. Operatiunea extraordinara de curatenie lansata in cursul noptii de joi spre vineri la Napoli a permis "retragerea si stocarea a 9.000 de tone de deseuri menajere" dintre cele 15.000 care se acumulasera pe strazi, a anuntat Ilaria Proietti, un purtator de cuvant al Comisariatului extraordinar pentru gestionarea deseurilor.
Romania are gunoi destul
Pe de alta parte, ministrul Mediului, Attila Korodi, afirma ca Romania si-a negociat cu UE dreptul de a refuza orice transport de deseuri din strainatate pana in anul 2011 si va face intocmai, intrucat nu are facilitati de depozitare si reciclare suficiente nici macar pentru cantitatea interna de gunoi menajer. "In concluzie, nu putem accepta deseuri din alta parte, iar legal ele nu pot intra in tara fara acceptul nostru", a spus Korodi, afirmand ca institutia care poate da unda verde pentru un asemenea transport este Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM).
Pentru a evita aparitia unor transporturi ilegale de deseuri, ministrul Mediului a cerut ANPM sa informeze toti proprietarii sau administratorii de spatii de depozitare de deseuri in privinta conditiilor legale pentru desfasurare de activitati in acest domeniu, cu specificarea faptului ca incalcarea acestora atrage, dupa sine, suportarea sanctiunilor prevazute de lege. "Nu putem accepta ca Romania sa se transforme in lada de gunoi a altor state membre, indiferent de bunele relatii pe care le avem cu acestea. Romania respecta legislatia europeana si, prin urmare, asteapta de la partenerii sai un comportament similar", a declarat ministrul.
Mafia si deseurile
Provincia Campania se confrunta cu o grava criza a spatiilor pentru depozitarea si reciclarea deseurilor menajere, cele cateva gropi de gunoi din zona fiind deja suprasaturate. In aceste conditii, angajatii serviciilor de salubritate refuza de cateva saptamani sa mai colecteze deseurile menajere, ceea ce i-a obligat pe localnici sa arunce gunoiul pe strazi si sa organizeze actiuni de protest. Atat administratia deficitara cat si aranjamentele politice dubioase si amestecul Mafiei napolitane (Camorra) sunt considerate responsabile pentru situatia creata. Camorra este banuita de ecologisti ca ar fi infiintat gropi de gunoi ilegale, unde sunt arse deseuri toxice.
Romanii din Italia s-au aratat ingrijorati mai ales de posibilitatea aplicarii unor practici nelegale din partea italienilor, astfel ca deseurile sa ajunga in Romania chiar si fara stiinta autoritatilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.