SUA si Iranul vorbesc fata in fata dupa aproape 30 de ani de tacere, cu exceptia apelativelor "Marele Satan" si "Stat sponsor al terorismului".

Dusmani de la caderea, in 1979, a sahului Iranului, sustinut de SUA, Washingtonul si Teheranul au facut istorie ieri, realizind primul contact diplomatic in aproape 30 de ani, la nivel de ambasadori in Irak. Ramine de vazut daca intilnirea va avea efecte, conform teoriei democratilor americani. In locul interventiilor militare, acestia promoveaza dialogul, chiar si cu actori incomozi, dar cu rol covirsitor in regiune, precum Iranul.

Ambasadorii american si iranian la Bagdad s-au intilnit ieri pentru a discuta despre Irak la resedinta premierului irakian Nuri al-Maliki. „Bagdadul gazduieste aceasta intilnire intre Statele Unite si Iran si sper ca ea va fi inceputul unui nou capitol si un pas important pentru regiune", a declarat Maliki. „Sper ca intilnirea va avea ca rezultat intelegerea reciproca si va fi urmata de alte discutii pentru rezolvarea problemelor", a adaugat premierul irakian siit.

Ministrul iranian de externe, Manuchehr Mottaki, a declarat si el la Teheran ca intilnirea de la Bagdad are, din punct de vedere iranian, toate sansele sa duca la alte contacte bilaterale viitoare. Mottaki a ramas totusi in spiritul diplomatiei iraniene, catalogata agresiva in discurs, si a spus ca discutii viitoare intre Teheran si Washington pot avea loc numai daca SUA admit ca politica lor pentru Orientul Mijlociu nu a avut succes.

Atmosfera cordiala raportata de premierul irakian de la intilnirea dintre ambasadori, in limbaj diplomatic, se pare ca a fost mai degraba una de expectativa. Ambasadorul american la Bagdad, Ryan Crocker, a facut o declaratie care demonstreaza ca Washingtonul si Teheranul asteapta, fiecare, un prim pas de la celalalt. „Discutiile au fost pozitive. Vrem insa sa vedem actiunea Iranului pe teren", a spus Ryan Crocker.

Dosarul nuclear iranian fierbinte a fost subiect tabu pentru ambele parti, care au spus, cel putin oficial, ca singura tema in discutie a fost calmarea situatiei din Irak. Inainte de intilnire, presa americana a speculat ca ambasadorul american va transmite nemultumirile Casei Albe in legatura cu presupusele interventii iraniene in Irak. De mai multa vreme, Iranul e acuzat ca sprijina cu bani, arme si instructori militari militiile siite care ataca trupele americane si irakiene. Deocamdata nu exista dovezi dincolo de indoiala ca acuzatiile americane ar fi indreptatite.